N-VA wil NMBS-ziekenfonds afschaffen: ‘Kost abnormaal veel geld’

NMBS © Belga

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel ingediend om de ‘Kas der Geneeskundige Verzorging’, het eigen ziekenfonds binnen de NMBS, af te schaffen. Dat zou volgens haar ‘een mooi voorbeeld (zijn) van de besparingen die bij de spoorwegen doorgevoerd kunnen worden’.

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel ingediend om de ‘Kas der Geneeskundige Verzorging’, het eigen ziekenfonds binnen de NMBS, af te schaffen. Dat zou volgens haar “een mooi voorbeeld (zijn) van de besparingen die bij de spoorwegen doorgevoerd kunnen worden”, zo zegt ze donderdag in De Standaard.

Het ziekenfonds van de NMBS telt bijna 77.000 aangesloten werknemers en gepensioneerde ex-werknemers. Samen met de aangesloten gezinsleden maakt dat een totaal van 108.000 leden. Voor het beheer van dit ziekenfonds zijn binnen de spoorwegen 135 personeelsleden toegewezen. Daarvan is de administratieve kostprijs in 2014 opgelopen tot 18 miljoen euro. Volgens de N-VA is dat erg veel in vergelijking met de gewone ziekenfondsen.

‘Abnormaal veel geld’

Valerie Van Peel vindt dat de Kas ‘abnormaal veel geld’ kost en volgens haar is het anno 2015 ‘absurd dat alle statutaire werknemers van de NMBS er verplicht bij aangesloten zijn’. Ze benadrukt dat ‘in tijden waar elk overheidsbedrijf de broeksriem moet aanhalen, we de meest logische besparingen niet mogen laten liggen’.

Michel Bovy, de manager van HR-Rail, wijst erop dat de Kas der Geneeskundige Verzorging en de bijbehorende sociale voordelen in cao’s afgesloten zijn. “Die afspraken kan je niet zomaar van tafel vegen.”

Ook Galant en Cornu hebben vragen

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) kondigde al aan te willen snoeien in de tientallen filialen en dochterbedrijven binnen de NMBS-groep. Ook spoorbaas Jo Cornu stelde al het nut van het eigen NMBS-ziekenfonds in vraag. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content