N-VA wil geen nieuwe vaste benoemingen meer bij NMBS

Wouter Raskin (N-VA), parlementslid © BELGA

De N-VA oefent druk uit over de modernisering van het spoor. Ze provoceert de stakende spoorbonden door hun absolute taboe aan te vallen: de vaste benoeming.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo. De partij wil de vaste benoeming bij het spoor laten uitdoven.

“Het personeel mag zijn statuut behouden, maar nieuwe mensen mogen nog alleen contractueel aangeworven worden”, zegt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA), die daarover een wetsvoorstel heeft ingediend.

Het is voor de vakbonden bij het spoor een absoluut taboe dat aan hun vaste statuut wordt geraakt. Omdat elke aanpassing daarvan dynamiet is, hield de spoordirectie ze bewust buiten de onderhandelingen over het recent afgesloten sociaal akkoord.

‘Niet concurrentieel’

Het statuut maakt de NMBS volgens de N-VA een pak duurder dan buitenlandse spoorbedrijven. “Bij het spoor is er voor elke 25 medewerkers 1 hr-personeelslid (hr staat voor human resources, red.). Bij andere bedrijven is dat gemiddeld 1 op 100. Daarnaast kan de NMBS met een werkweek van 36 uur, meer dan 50 verlofdagen en uitgebreid gamma aan vergoedingen en compensaties – allemaal een gevolg van het statuut – niet wedijveren met haar Europese concurrenten. Het Belgisch spoor kan zo nooit klaar zijn voor de vrijmaking van de markt in 2026”, aldus Raskin.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content