N-VA: ‘Verbruiker zal factuur kernuitstap betalen’

N-VA heeft geen hoge pet op van het ‘non-akkoord’ over de kernuitstap van formateur Elio Di Rupo (PS).

N-VA is niet opgezet met het “non-akkoord” dat formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen overeenkwamen over de kernuitstap. “De beslissing om de kernuitstap de facto met 6 maanden uit te stellen, vergroot de twijfel over de bevoorradingszekerheid”, stelt Kamerlid Bert Wollants. “Ook technisch is er niet over nagedacht.”

Het uitrustingsplan dat de toekomstige regering moet opstellen, is niet ernstig, stelt N-VA’er Wollants. “Alles wordt ingezet om in hoog tempo vervangende capaciteit klaar te krijgen tegen 2015. Over een half jaar zou het uitrustingsplan klaar moeten zijn. Alleen merkte de (energieregulator) CREG al eerder op dat zelfs productie-installaties die nu al een vergunning hebben wellicht pas tegen 2016-2018 operationeel kunnen zijn.”

Nieuwe projecten tegen 2015 voorstellen als alternatief, stelt Wollants, “is iedereen een rad voor de ogen draaien”.

‘Verbruiker betaalt factuur

Di Rupo kiest volgens de N-VA ook duidelijk voor hogere energieprijzen voor de consument. Wollants legt uit: “Het zijn nu de duurdere centrales die zullen moeten worden ingezet om het nodige vermogen op te wekken, aangevuld met meer buitenlandse stroom. In beide gevallen betaalt de verbruiker de factuur.”

Slotsom volgens Bert Wollants: “Dit akkoord is een non-akkoord want het combineert de slechtst mogelijke keuzes. Om kerncentrales langer open te houden, zijn aanvullende investeringen nodig om de centrales op een veilige manier te blijven uitbaten.” Maar zo’n verlenging kan niet onderbouwd worden met een investering over twee jaar, terwijl evenmin getalmd kan worden met de beslissing over de voorbereiding, zegt hij.

“Eigenlijk wenst de toekomstige regering dat de exploitanten zelf de beslissing nemen om te sluiten in deze onmogelijke omstandigheden, in de hoop dat het falend energiebeleid in dat geval niet wordt geviseerd.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content