N-VA tegen, CD&V voor quota allochtonen: ‘Ook hogergeschoolden komen niet aan de bak’

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

CD&V’ster Nahima Lanjri en het Minderhedenforum bepleiten quota voor allochtonen in bedrijven. N-VA en Unizo zien daar geen heil in. Lanjri: ‘Ook hogergeschoolden komen vaak niet aan de bak door hun afkomst’

CD&V en N-VA zijn het grondig oneens over streefcijfers voor allochtonen in bedrijven. Dat bleek tijdens een debat in De Zevende Dag. Ook de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) kan zich niet vinden in het voorstel van Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) om streefcijfers voor het aantal allochtone werknemers in bedrijven in te voeren.

‘Want ook hogergeschoolden komen vaak niet aan de bak door hun afkomst’, zei ze. Die cijfers moeten wel ‘slim’ zijn en onder meer worden aangepast aan de regio. Lanjri kreeg steun van Naima Charkaoui, directrice van het Minderhedenforum. ‘De situatie gaat nog achteruit, er is een dwingend beleid nodig om werkgevers voor hun verantwoordelijkheden te plaatsen en er gevolgen aan te verbinden als ze die niet nemen’, vond ze.

Dat laatste werkt als een rode lap op een stier op de werkgeversfederaties. ‘Een werkgever zoekt het beste voor zijn bedrijf, op basis van competenties en diploma’s’, aldus Karel Van Eetvelt van Unizo. ‘Er zijn ook problemen met het aantal oudere werknemers, met gehandicapten, … Gaan we daar allemaal streefcijfers voor maken? ‘ Van Eetvelt ziet meer heil in een bewustmaking van de ondernemers, zonder regels op te leggen.

Ook Zuhal Demir (N-VA) gelooft niet dat opgelegde quota het probleem zullen oplossen. ‘De federale regering heeft al beslist wie in de raden van bestuur moet gaan zitten. Als ze nu ook nog gaat zeggen wie moet worden aangeworven, waar zijn we dan mee bezig? ‘, vroeg ze.

Geen boetes

Lanjri benadrukte daarop dat het enkel gaat over streefcijfers, zonder dat er boetes worden opgelegd. Dat laatste is volgens Van Eetvelt moeilijk haalbaar: ‘Wat gaan we dan doen als de verplichtingen niet gevolgd worden? ‘ Zuhal Demir zag ten slotte een efficiëntere oplossing in het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Het vrijgekomen geld kan dan worden geïnvesteerd in gerichte opleidingen.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content