N-VA start een studentenclub in Antwerpen: ‘We willen het Vlaams-nationalisme liberaal maken’

© belga
Aubry Touriel

Jong N-VA StuAnt is de naam van de Antwerpse studentenvereniging opgericht door de partij van Bart De Wever. Le Vif/L’Express was aanwezig bij de geboorte van de nieuwe club op 8 oktober.

Dinsdag 8 oktober, de avond valt over Antwerpen. Getooid met gele en zwarte linten, steken studenten vrolijk het Hendrik Conscience plein over. Daar staat het standbeeld van de auteur van de roman De leeuw van Vlaanderen, het verhaal van de Guldensporenslag, symbool van het Vlaams nationalisme. Gehuld in de Vlaamse kleuren, zijn de jongeren op weg naar het café De Zwaan. Het is 20.00 uur, en een tiental jongeren drinken een pintje op het terras. Ze komen samen om de geboorte van een nieuwe Vlaamse nationalistische studentenvereniging in Antwerpen te vieren: Jong N-VA StuAnt.

‘We brengen studenten samen die de N-VA steunen, of ze nu van een universiteit of van een Antwerpse hogeschool komen’, verklaart Sven, de woordvoerder van het comité. ‘Kom binnen! ‘Studenten worden gevraagd om binnen te komen om naar de boodschap van de voorzitter te luisteren. De benedenverdieping is tjokvol. Sven maakt het publiek warm: ‘Geen zorgen, de voorzitter zal niet lang spreken. We gaan het schild ophangen en vooral, we gaan een pintje drinken!’ De ongeveer vijftig aanwezige studenten schreeuwen en applaudisseren.

In Gent bestaat het al meer dan tien jaar. We dachten: waarom niet hetzelfde doen in Antwerpen?

De dorstige jonge mensen moeten nog een beetje geduld hebben voor ze gratis hun dorst kunnen lessen. Lenn, de voorzitter met de lok opzij en de beige blazer, vertelt snel de geschiedenis van de club: ‘Na de verkiezingen van 26 mei hebben de extreme partijen, zowel links als rechts, vooruitgang geboekt. Toen vonden we het belangrijker dan ooit om in Antwerpen een N-VA-studentenclub op te richten waar we op een ontspannen manier onze mening over een biertje konden delen. ‘De Antwerpenaren zijn geïnspireerd door hun Gentse kameraden die in 2007 Jong N-VA UGent lanceerden. Maxim, de PR-manager, merkt op: ‘In Gent bestaat het al meer dan tien jaar. We dachten: waarom niet hetzelfde doen in Antwerpen?’

Alle goede dingen bestaan uit drie

De traditie van de Vlaamse nationalistische verenigingen is niet nieuw: in 1911 werd de katholieke en Vlaamse studentenvereniging, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), officieel opgericht. In 1976 werd in Antwerpen de meer radicale Nationalistische Studentenvereniging (NSV) opgericht. Meer dan veertig jaar later hebben ook een tiental Antwerpse pro-N-VA-studenten besloten om een eigen Vlaamsgezinde club op te richten. ‘We willen de leegte tussen de NSV en de KVHV vullen. De NSV is echt zeer rechts en de KVHV heeft een katholieke en conservatieve strekking’, rechtvaardigt Maxim. De student draagt een chique blauw pak met ruitjes en een wit hemd: ‘We willen het Vlaams nationalisme liberaal maken.’

In tegenstelling tot de andere twee clubs wil Jong N-VA StuAnt lid zijn van een politieke partij. Vlaamse politieke figuren van verschillende orientaties komen uit de KVHV: partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA) en ook liberaal Vincent Van Quickenborne. De NSV, een extreemrechtse studentenbeweging, blijft in essentie de kweekvijver van het Vlaams Belang, hoewel de N-VA ook voormalige NSV-leden in haar gelederen heeft. In tegenstelling tot de KVHV en NSV, organiseren jonge N-VA-studenten geen doop en dragen ze geen pet. Media manager, public relations, woordvoerder … de functies van de dertien leden van de commissie staan dichter bij een politieke partij dan een bedrijf.

Voor de woordvoerder, een masterstudent in de rechten, is de opening naar de anderen belangrijk: ‘Iedereen is welkom om een pintje te komen drinken, ook leden van de KVHV of de NSV, zolang er geen extremistische gedragingen of ideologieën zijn. ‘In het café dragen sommige studenten het blauwe en gele lint van de studentenvereniging voor handelswetenschappen van de Karel de Grote Hogeschool, Eligia. Anderen zijn er toevallig of gewoon aangetrokken door het gratis bier. ‘Ons doel is om jonge mensen bij de N-VA aan te trekken, zonder dat ze een lidmaatschapskaart hoeven te kopen. Op de lange termijn zullen ze er waarschijnlijk één aanschaffen’, hoopt Sven.

Het schild is opgehangen

‘Laat ons het schild ophangen en het vat openen!’, besluit de voorzitter. De barman hing dit schild plechtig in het midden van de muur achter de toonbank tussen de Kwak glazen en de pilsglazen. Het bestaat uit uit vier tweekleurige wapenschilden, wederom geel en zwart. Er zijn onder meer leeuwenklauwen, symbool van Jong N-VA, het kasteel dat Antwerpen voorstelt en de vlag van de Vlaamse zwarte leeuw. Eens het schild opgehangen, opent de barman het Stellavat en stroomt het bier rijkelijk. Het is de brouwer van het café die betaalt. ‘Honderd biertjes, alstublieft’, beveelt de ‘cafébaas’ afgevaardigde. De barman weigert. Zelfs voor de zoon van de eigenaar zijn de bieren gerantsoeneerd…. De regels zijn voor iedereen gelijk.

Onder de studenten zijn twee oudere mannen: federaal N-VA-parlementslid Wim Van der Donckt en zijn rechterhand. Ze komen om de volgende generatie te ondersteunen. In tegenstelling tot Gent heeft Jong N-VA StuAnt geen officiële sponsor. ‘We hebben nog geen politici gecontacteerd’, zegt Sven, ook een lid van Jong N-VA Sint-Niklaas.

Theo Francken on Tour

Het peil van het vat daalt gevaarlijk snel, de studenten vertrekken druppelsgewijs. De eerste avond, die ongeveer 50 mensen bijeenbracht, was een succes, aldus de organisatoren: ‘Niemand dacht dat er zoveel mensen zouden zijn! ‘De Jong N-VA StuAnt staat nog in de kinderschoenen, maar de woordvoerder is genuanceerd: ‘We hebben op dit moment weinig leden, we zijn bezig met het printen van de ledenkaarten.’ Voor Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang en voormalig voorzitter van de NSV, is het N-VA-project gedoemd te mislukken: ‘Toen ik voorzitter van de NSV was, hadden de jonge N-VA Antwerpse studenten al geprobeerd een studentenvereniging op te richten, maar het duurde maar een paar jaar. Ik voorspel dat het een doodgeboren kind is.’

De volgende bijeenkomst van jonge Antwerpse studenten van de N-VA vindt plaats op 6 november in een universiteitsgebouw met een gerenommeerde gast: Theo Francken. Na de lezing van de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie wordt in Café De Zwaan ook een nieuw vat aangeboden. Zullen de gratis bieren en de steun van de tenoren van de N-VA voldoende zijn om de harten van de Antwerpse studenten, flaminganten in wording, te verleiden?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content