N-VA: ‘Oude kerncentrales kunnen langer open blijven’

Volgens de N-VA is er geen enkel probleem om zelfs de oudere kerncentrales in ons land langer open te houden. De N-VA verdedigt deze stelling enkele dagen nadat de onderhandelaars voor een nieuwe regering een akkoord bereikten over de sluiting van de kerncentrales.

De bevindingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bewijzen dat alles aanwezig is om de kerncentrales probleemloos langer open te houden. Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants, die wil dat het parlement nu het debat voert over de levensduur van de nucleaire sites in ons land.

“De drie oudste kerncentrales in ons land zijn, mits enkele aanpassingen, veilig verklaard. Niets belet ons dus om ze langer open te houden”, leidt Wollants af uit de voorlopige conclusies van het FANC.

De N-VA’er vindt dat de voorstanders van de uitstap uit de kernenergie nu een belangrijk argument ontnomen wordt. Hoe dan ook dient het parlement zich over het dossier uit te spreken, meent de Vlaams-nationalist.

Stresstest

“Het parlement besliste dat het eerst zou kijken naar de resultaten van een stresstest en de veiligheid van de kerncentrales alvorens een beslissing te maken over een eventuele levensduurverlenging. Dit is de situatie waarin we ons vandaag bevinden: enerzijds kan de bevoorradingszekerheid niet verzekerd worden en anderzijds zijn de kerncentrales veilig bevonden om langer operationeel te zijn”.

Er is volgens Wollants dan ook maar één conclusie mogelijk: de centrales langer openhouden. Daar bestaat ook een prijsargument voor. “De onderhandelaars hebben ook de mond vol over de controle van de energieprijzen, maar de sluiting van de kerncentrales is de slechtst mogelijke stap om de prijs laag te houden. Ook prijs is dus geen argument”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content