N-VA: ook verkiezingen waren een signaal

De betoging van zondag was een signaal, maar de verkiezingen waren dat ook, aldus Kamerlid Ben Weyts (N-VA).

De Shame-betoging van zondag was een signaal, maar de verkiezingen van 13 juni vorig jaar waren dat ook. Dat zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. De manifestatie heeft volgens hem de verschillen tussen Vlamingen en Walen aangetoond.

Weyts is de eerste N-VA’er die reageert op de betoging waaraan zondag een 34.000-tal mensen deelnamen om hun ongenoegen te uiten over de politieke impasse.

Volgens Weyts kan men het signaal van de manifestatie niet negeren. ‘Ik deel de verzuchtingen van de betogers en ik verlang ook naar een regering. Maar dan moet het wel een goede regering zijn met een goed regeerakkoord’, aldus Weyts maandagmorgen op Radio 1.

Bovendien wees hij erop dat de vorige federale verkiezingen ook een signaal waren. ‘1,2 miljoen Vlamingen hebben toen voor de N-VA en dus voor veranderingen, een fundamentele staatshervorming en een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde gestemd’, aldus Weyts.

Verschillen

Zich baserend op de peiling van Le Soir (waaruit bleek dat 21 procent van de deelnemers aan de betoging uit Vlaanderen kwam en dat de gehechtheid aan een verenigd België voor 16 procent van de deelnemers aan de mars hun belangrijkste drijfveer was om deel te nemen) zegt Weyts dat een en ander de grote verschillen
tussen Vlamingen en Walen aantoont.

‘Paradoxaal genoeg hebben de betogers daarmee bewezen wat ze wilden bestrijden’, aldus Weyts. ‘Men betoogde voor eenheid, maar de samenstelling van de betogers illustreerde net de verscheidenheid en de verschillen tussen Vlamingen en Walen’, aldus het Kamerlid.

Volgens Weyts is dat de essentie van de huidige patstelling. ‘Net omdat Vlamingen en Franstaligen grondig verschillen van mening, zoals ook al de verkiezingsuitslag had aangetoond, moeten we die verschillen erkennen en meer autonomie geven aan de deelstaten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content