‘N-VA neemt gemiddeld gezin 1.350 euro af’

Johan Vande Lanotte © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘De gezinnen betalen het gelag. Dat is de echte kostprijs van het herstelplan van de N-VA,’ zegt SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte.

Het V-plan van de N-VA, het berekend verkiezingsprogramma van de partij van Bart De Wever, betekent een verlies aan inkomen van 450 euro per Belg in 2016. Voor een gemiddeld gezin van 3 personen komt dat neer op een verlies van 1.350 euro, zo berekent SP.A-kopstuk en minister van Economie Johan Vande Lanotte.

‘De gezinnen betalen het gelag. Dat is de echte kostprijs van het herstelplan van de N-VA,’ zegt Vande Lanotte.

Volgens de SP.A is het sociaal-economisch programma van N-VA ‘een regelrechte terugkeer naar de a-sociale recepten van de jaren tachtig. Vooral het schrappen van de indexering van lonen en uitkeringen in 2015 schiet in het verkeerde keelgat.

‘Alle gezinnen samen verliezen 3 miljard inkomen door de indexsprong,’ zegt Vande Lanotte. ‘Werklozen verliezen 1,4 miljard inkomen en gepensioneerden verliezen 1 miljard inkomen. De fraude wordt veel zachter aangepakt en grote vermogens blijven buiten schot.’

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback schuift de N-VA met haar plannen alle risico’s door naar de werkende mensen. ‘De Wever zegt dat hij zijn nek uitsteekt, maar ik zie vooral dat hij alles in de nek schuift van de mensen die werken’, aldus Tobback in een reactie aan Belga. Dat N-VA zich niet uitspreekt over de Vlaamse uitgaven noemt de sp.a-voorzitter ook ‘oplichterij’.

Dat Tobback niet zou applaudisseren voor de N-VA-plannen was te verwachten. Maar de kritiek van de SP.A-voorzitter op de N-VA-voorstellen is niet mals. Dat de partij de automatische loonindexering afschaft en de werkloosheid beperkt in de tijd, betekent volgens Tobback vooral dat ‘de factuur en de risico’s worden doorgeschoven naar de mensen die werken’.

Dat het N-VA-plan de gemiddelde Belg 450 euro zou kosten, zoals SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte, beweert, klopt niet volgens N-VA. ‘Dat is Hollandse rekenkunde,’ zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann. ‘Misschien moeten ze bij SP.A de batterij van hun rekenmachine eens vervangen. Zij schrijven 3 miljard in voor fraudebestrijding om hun rekening te doen kloppen. Dat is de mensen pas blaaskes wijsmaken.’

‘In ons plan gaat de werkende bevolking erop vooruit. Ja, de automatische indexering verdwijnt, maar de impact van de index-ingrepen worden gecompenseerd door de sociale werkbonus en verschuivingen in de personenbelasting.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content