N-VA: loonkosten verminderen met opbrengsten fraudebestrijding

N-VA wil de loonhandicap van ons land verminderen door een lagere loonkost te financieren met de opbrengsten van de fiscale en sociale fraudebestrijding.

‘Verlaag de loonkosten in ons land met de opbrengsten van de fraudebestrijding.’ Dat stelde N-VA kamerfractievoorzitter Jan Jambon voor tijdens de Zevende Dag.

Aan tafel werd gedebatteerd over de concurrentiepostitie van ons land in Europa en in de wereld. Grootste probleem is de loonhandicap in ons land.

Malafide bedrijven financieren goede ondernemingen

‘De overheid verwacht 600 miljoen euro opbrengst van de fiscale fraudebestrijding en 100 miljoen van de sociale fraudebestrijding. Wij stellen voor dit geld te gebruiken om de loonkosten in ons land te verminderen. Op die manier financieren malafide bedrijven de goede ondernemingen in ons land,’ zegt Jambon.

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback, partijgenoot van staatssecretaris John Crombez van fiscale en sociale fraude, kan het voorstel in het beste geval een tijdelijke oplossing zijn. ‘De doelstelling van de fraudebestrijding is om de opbrengst ervan te herleiden tot nul. Wanneer er geen fraude meer is, is er ook geen opbrengst meer.’

Niet concurreren met twee derde van de wereld

Volgens Tobback is de hoge loonkost in ons land geen groot probleem. ‘Met die loonkost worden infrastructuur en diensten gefinancierd die ons land aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders. Wij moeten concurreren op niveau’s waar wij goed in zijn. Lage loonkosten horen daar niet bij. Wij willen niet concurreren met twee derde van de wereld waar mensen 2 euro per dag verdienen.’

De regering Di Rupo gaat vandaag in begrotingsconclaaf. Ze moet 2 miljard euro vinden om het tekort terug te dringen tot 2,8 procent van het BBP. Er gingen de jongste dagen in de Wetstraat stemmen op om 3 miljard te vinden en met het overschot een economisch relanceplan te financieren. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content