N-VA-kopstuk Pieters strijdt tegen vertrekpremie maar wil hem wel zelf opstrijken

Danny Pieters (N-VA), midden © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Voormalig senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) maakte van de strijd tegen vertrekpremies voor parlementairen een persoonlijke missie. Nu blijkt dat hij de vertrekpremie die hij zijn collega’s niet gunt, zelf wel wil opstrijken.

Ex-Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA), één van de heftigste strijders tegen de vertrekpremies van parlementairen, wil er nu zelf één opstrijken, zo melden Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Pieters verruilde deze zomer de Senaat voor de Leuvense universiteit. In 2011 pakte hij nog uit met voorstellen om de hoge uittredingsvergoedingen van jobhoppers te beteugelen.

“Iemand die uit eigen beweging een einde maakt aan zijn politiek mandaat, kan niet op een uittredingsvergoeding rekenen. Dit lijkt de logica zelve”, klonk het toen in een opiniestuk.

Doffe weerstand

Toch blijkt nu dat Pieters bij zijn vertrek naar de KU Leuven een premie ter waarde van één jaarloon aanvroeg. “Ik heb geprobeerd het systeem te veranderen, maar ben op doffe weerstand gestoten bij de meerderheidspartijen. Als zij de verandering blokkeren, zie ik niet in waarom ik zou afzien van mijn vergoeding”, reageert hij.

Pieters krijgt een bedrag tussen de 60.000 en 180.000 euro netto.

‘Niet hypocriet’

Voor de N-VA komt de bocht van Pieters ongelegen. De partij wil dat iemand die uit eigen wil vertrekt uit het parlement, geen recht heeft op een vertrekpremie.

Danny Pieters ziet zelf geen probleem. ‘Als het niet lukt om zaken te veranderen, vind ik het niet hypocriet om er gebruik van te maken,’ zegt hij in De Morgen. Pieters is ook niet van plan om het geld te besteden aan goede doelen. ‘Dat is iets tussen mij en mijn geweten.

Partner Content