Simon Demeulemeester

N-VA even bedreigend noemen voor Europa als Gouden Dageraad is lichtzinnig en gevaarlijk

Volgens een infografiek van Arte over de dreiging van populistische partijen in Europa is N-VA even gevaarlijk voor België als de fascisten van Gouden Dageraad voor Griekenland en dictator Viktor Orban voor Hongarije. Dat is gevaarlijk en lichtzinnig.

De Frans-Duitse toonaangevende cultuurzender Arte zendt op 8 april de reportage ‘Populisme, Europa in gevaar’ uit. Daarin worden alle populistische partijen onder loep genomen. Onder meer het electorale succes van die partijen, hun invloed op de publieke opinie en andere partijen en financiële slagkracht bepaalt waar ze eindigen op het lijstje van voor Europa ‘bedreigend populistische’ partijen.

In een begeleidende grafiek die op de website van Arte staat worden Griekenland en Hongarije weinig verrassend rood ingekleurd. De dreiging steeg daar naar acht op tien.

In Griekenland marcheren de fascisten van Gouden Dageraad op straat, op zoek naar vluchtelingen om in elkaar te slaan en te vermoorden. Gouden Dageraad heeft 18 volksvertegenwoordigers in het Griekse parlement waarvan er ondertussen zes in de gevangenis zitten en is geïnfiltreerd in de politiediensten.

Hongarije kreeg een golf van Europese verontwaardiging over zich heen toen president Viktor Orban (Fidesz) een reeks wetten doordrukte die de media aan banden legt, de rechterlijke macht onderuit haalt en het homohuwelijk verbiedt.

De bedreiging van de populisten voor Europa, volgens Arte. Wie op België klikt, krijgt de N-VA te zien.
De bedreiging van de populisten voor Europa, volgens Arte. Wie op België klikt, krijgt de N-VA te zien.© Arte

Verrassender is de Belgische vertegenwoordiger in het rijtje. Niet het erg eurosceptische Vlaams Belang, dat in een verleden veroordeeld werd voor racisme en de laatste tijd weer meer naar de retoriek grijpt die aan de grond daarvan lag. Maar wel de N-VA. De partij die sinds haar ontstaan Vlaanderen ondubbelzinnig als staat in Europa ziet en op persconferenties de Europese vlag minstens even prominent in beeld brengt als de Vlaamse leeuw.

Bart De Wever zijn panda-optreden mag dan wel bezwaarlijk niet populistisch te noemen zijn en zijn N-VA is flink rechtser dan de gemiddelde centrumrechtse partij die Vlaanderen kent, de man is redelijk ondubbelzinnig een voorstander van de rechtsstaat, heeft quasi in zijn eentje de eens meest succesvolle extreemrechtse partij in Europa gedecimeerd en kan uitpakken met verdacht veel mandatarissen van onverdacht buiten-Europese afkomst.

Maar het succes van ’s mans partij maakt, volgens het kaartje van Arte, dat ook België acht op tien scoort in de bedreigingsbarometer. En dus zou N-VA even gevaarlijk zijn voor het Avondland als de fascisten van Gouden Dageraad, dictator Orban en het antisemitische Bulgaarse Ataka. Minder gevaarlijk dan N-VA zouden dan Marine Le Pens Front National en Geert ‘We gaan minder Marokkanen regelen’ Wilders’ PVV.

Bart De Wever rangschikken onder politiek geboefte als Orban en Gouden Dageraad-führer (de term komt niet van ons, maar van zijn volgelingen) Nikos Michaloliakos is op zijn minst lichtzinnig, want doet de waarheid alle oneer aan, en zelfs gevaarlijk. Voor de goede orde: dat zou het ook nog zijn mocht Gerolf Annemans in die lijst staan. Dat dit niet uit de koker van een of andere extreemlinkse splintergroep komt, maar op de site van een gewaardeerde zender als Arte staat, dat bovendien gefinancierd wordt met Europees geld, geeft extra te denken.

Wie fascisten weigert te herkennen als dusdanig, maakt een grote fout, want dreigt de geschiedenis te herhalen. Wie echter al te gretig fascisten aanduidt, dreigt het begrip te devalueren. Wat al helemaal een garantie is op het herschrijven van zwarte bladzijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content