‘N-VA en PS moeten onderling wantrouwen overwinnen’

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft beide partijen tijdens de nieuwjaarsreceptie opgeroepen tot het maken van een akkoord.

CD&V-voorzitter Wouter Beke roept N-VA en PS op hun onderling wantrouwen te overwinnen en een federale regering te vormen. Dat heeft hij zaterdag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij.

Beke vindt het hoog tijd ‘dat zij die een sterk mandaat kregen van de kiezer hun onderling wantrouwen overwinnen en doen wat moet: samenwerken, een akkoord maken, een regering vormen, het land besturen’.

Beke zei niet mee te gaan in de ‘Wetstraat-depressie’, in de overtuiging dat politiek het verschil niet meer kan maken.

‘Ik weiger dit land over te leveren aan hen die het eigenlijk willen splitsen. Maar ik weiger dit land ook in handen te geven van hen die het maandenlang aanslepen van onderhandelingen benutten om echte hervormingen tegen te houden, om alles bij het oude te laten’, aldus de CD&V-voorzitter.

‘Communautair akkoord noodzakelijk’

Hij zei dat de impasse weegt, maar het besef dat een communautair akkoord noodzakelijk is nog veel meer.

‘We moeten dit land opnieuw stabiliteit geven’, aldus de CD&V-voorzitter. ‘Niet speculeren op de komst van speculanten. Niet trachten burgerbewegingen te recupereren. Niet denken dat het een kwestie is van tijd om de vraag naar een staatshervorming te zien verdwijnen. We moeten oplossingen zoeken en oplossingen mogelijk maken’.

Voorts zei Beke dat de grote theatrale verklaringen daarbij niets zullen bijbrengen. ‘Ook ik vraag me af waar de verwijten over en weer toe moeten dienen. Ook ik betreur dat de schoonheid van de nuance heeft plaatsgemaakt voor de brutaliteit van de slogans’, aldus de CD&V-voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content