‘N-VA en LDD geen partijen van populisten’

© Belga

Dat blijkt uit een sociologische studie van de VUB-professoren Mark Elchardus en Bram Spruyt.

N-VA en LDD zijn geen populistische partijen, Vlaams Belang en PVDA wel. Wel weten alle Vlaamse partijen kiezers met populistische ideeën aan te trekken. Dat blijkt uit een sociologisch onderzoek van de VUB-professoren Mark Elchardus en Bram Spruyt bij 2.000 Vlamingen, waarover De Morgen zaterdag schrijft.

Houding

Elchardus en Spruyt bestudeerden populisme niet op basis van de uitlatingen van politici, maar als een houding van kiezers. Ze stelden onder meer vast dat 73 procent van de Vlamingen vorig jaar instemde met een populistische uitspraak als ‘Ministers zouden beter wat minder in hun bureau zitten en zich wat meer onder het gewone volk begeven’.

Om en bij de 40 procent meent dan weer dat gewone mensen het beter weten dan politici, experts en hooggeschoolden. Die populistische kiezers werden vooral aan de uiteinden van het politieke spectrum ontdekt, bij Vlaams Belang en PVDA. Ook bij de groepen die niet naar de stembus gaan of blanco of gewild ongeldig stemmen, is hun aandeel groot.

Maar ook de andere partijen trekken kiezers met populistische opinies aan. Elchardus: “In tegenstelling tot wat nogal eens wordt beweerd, is de N-VA dus geen populistische partij. Zij trekt alleszins niet een meer populistisch electoraat aan dan de traditionele partijen”.

In een reactie op de studie zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij zich sowieso nooit door de term aangesproken heeft gevoeld. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content