N-VA en CD&V zonder Open VLD aan Vlaamse formatie begonnen: ‘Toestand is ernstig’

Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

N-VA en CD&V zijn, zonder Open VLD, gestart met de gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering. ‘Het wordt geen walk in the park,’ zegt Kris Peeters (VD&V).

N-VA en CD&V zijn gestart met de gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering. Ze beginnen met het vastleggen van werkafspraken en met een doorlichting van het bugettaire kader. De start van de gesprekken vindt plaats in het statige Errerahuis, de 18de eeuwse ambtswoning van de Vlaamse minister-president.

Voor het verlengde pinksterweekend kondigden N-VA en CD&V aan dat ze samen – en dus zonder Open VLD – de onderhandelingen wilden starten voor de vorming van een Vlaamse regering.

Voor de echte onderhandelingen is het nog te vroeg. Vandaag spreken beide partijen vooral een werkmethode en agenda af. De administratie financiën en begroting komt ook het financiële kader toelichten. Recent nog bleek uit het rapport van de Vlaamse administratie dat het tekort op de Vlaamse begroting in 2015 zou kunnen oplopen tot 1 miljard euro en tot 1,3 miljard euro in 2016. ‘De toestand is ernstig’, zei ontslagnemend minister-president Kris Peeters voor aanvang van de vergadering. ‘Het wordt geen walk in the park. De toestand is ernstig. We zullen moeten saneren en tegelijk moeten in sociaal beleid, zoals personen met een handicap, scholenbouw, enz…’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Peeters premier? ‘Totaal niet aan de orde’

Over zijn eigen toekomst, hield Peeters de lippen op mekaar. De naam van Peeters wordt genoemd als mogelijke premier. ‘Dat is totaal niet aan de orde’, klonk het. Het is ook afwachten of de federale regeringsvorming een impact zal hebben op de Vlaamse formatiegesprekken.

Zo is het vooral de vraag of Open VLD zal inbreken in de Vlaamse meerderheid als de Vlaamse liberalen federaal mee aan tafel gaan. ‘Ik weet van geen derde partner’, zei Peeters.

Liesbeth Homans houdt de deur op een kier. ‘We hebben met twee partijen een ruime meerderheid, maar ik sluit niemand bij voorbaat uit’, klonk het.

Veel ex-ministers aan tafel

De N-VA-delegatie wordt aangevoerd door Geert Bourgeois. Hij wordt geflankeerd door ondervoorzitter Ben Weyts, Antwerps schepen Liesbeth Homans en uittredend minister Philippe Muyters.

Aan CD&V-kant is ontslagnemend minister-president Kris Peeters de delegatieleider. Naast hem zitten uitredende ministers Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en Joke Schauvliege aan tafel. Beide delegaties worden ook aangevuld met kabinetschefs en experts.

De centrale werkgroep blijft de komende tijd onderhandelen in het Errerahuis. De thematische werkgroepen zullen vergaderen in het Vlaams Parlement. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content