N-VA eist totale Vlaamse autonomie in 2014

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois wil dat de N-VA in 2014 zo groot wordt dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen.

De N-VA moet in 2014 zo groot worden dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen. Zij zullen dan moeten aanvaarden dat Vlaanderen en Wallonië scheiden, zegt Vlaams viceminister- president Geert Bourgeois zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bourgeois zet met zijn uitspraken scherp in op de verkiezingen van 2014: de volledige autonomie van Vlaanderen en Wallonië. Dat zou volgens hem betekenen dat de klassieke staatshervorming tot de geschiedenis behoort.

‘Franstaligen moeten volgen’

De N-VA wil te allen prijze een herhaling van 2010 vermijden, toen de onderhandelingen 540 dagen duurden. “Nu moet het sneller,” luidt het. Bourgeois hoopt dat de Franstaligen zullen beseffen ‘dat ze zullen moeten volgen’. Zonder een akkoord over de confederatie stapt de N-VA namelijk niet in de regering. De N-VA zou dan wel moeten kunnen rekenen op de samenwerking met CD&V en Open VLD.

Incontournable

Als de N-VA na de verkiezingen incontournable wordt, kan de partij volgens Bourgeois haar wil opleggen: “Als de N-VA incontournable wordt, dan hebben we een democratische legitimiteit. Dan kunnen de Franstalige partijen niets anders dan met onze conclusies rekening te houden. In een huwelijk gaat dat net zo. Als de ene partner zegt: ‘Ik wil dat’, en de andere zegt: ‘Neen’, dan is het afgelopen”.

Volgens de nummer één van N-VA in de Vlaamse regering moeten alle bevoegdheden naar Vlaanderen verhuizen: fiscaliteit, werk,sociale zekerheid. “Gewoon alles”, klinkt het.

Brussel besturen

Toch blijven er nog enkele zaken over die Bourgeois samen met de Franstaligen wil volbrengen, zoals Brussel besturen. “Brussel als gemeenschappelijke hoofdstad laten we niet los”, aldus de Vlaams viceminister-president.

Bourgeois zou bovendien graag Kris Peeters opvolgen als Vlaams minister-president.

Kris Peeters en Wouter Beke

De Vlaams minister-president is het alvast niet eens met Bourgeois wat de Vlaamse autonomie betreft. Peeters wil eerst en vooral de zesde staatshervorming uitvoeren ‘zoals afgesproken’. “Geert Bourgeois kan zeggen wat hij denkt te moeten zeggen. Laat ons eerst die zesde staatshervorming verder uitwerken. Laten we naar de verkiezingen gaan om duidelijk te maken wat wij met die bijkomende bevoegdheden willen doen”, zei Peeters in een reactie in het VRT-radionieuws.

Peeters zit daarmee op dezelfde lijn als CD&V-voorzitter Wouter Beke. Beke wijst zaterdag in een interview met La Libre Belgique de idee af dat er bij de verkiezingen van 2014 campagne zou gevoerd worden over een zevende staatshervorming. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content