N-VA: ‘Dotaties koningshuis helemaal niet bevroren’

© Reuters

De dotaties voor de leden van de koninklijke familie gaan dit jaar met zo’n 3 procent omhoog. Nochtans staat in het regeerakkoord uitdrukkelijk dat de dotaties gedurende twee jaar bevroren zullen worden, hekelt N-VA-Kamerlid Theo Francken.

In totaal gaat het om een stijging met 423.000 euro tot 14,3 miljoen. Het prijskaartje voor een alarmsysteem voor enkele koninklijke domeinen is bovendien “onterecht” voor de Regie van Gebouwen. “De koning zegt in zijn kerstboodschap dat iedereen offers zal moeten brengen om uit de crisis te geraken. Iedereen behalve hijzelf en zijn familie”, sneert Francken.

BeveiligingssysteemBovendien blijkt dat de aankoop van een nieuw beveiligingssysteem voor de koninklijke domeinen van Laken, Belvédère, Stuyvenberg en Châteauneuf niet voor rekening is van de civiele lijst, maar voor de Regie der Gebouwen. Nochtans staat die niet in voor het beheer van de betrokken domeinen.

“De Regie der Gebouwen zal voortaan dus kosten op zich moeten nemen die eigenlijk de koninklijke schenking of de koning zelf moet betalen”, besluit Francken. De N-VA’er eist dan ook de schrapping van de regeling, al beseft hij dat de koninklijke schenking – die de domeinen beheert – al jaren in slechte papieren zit. “Maar de koninklijke schenking moet haar financiële huishouden zelf op orde krijgen, dat moet de belastingbetaler niet doen”, besluit hij. Vanackere zal eventuele fout herstellen

Minister van Financiën Steven Vanackere gaat de cijfers over de dotaties van het koningshuis nakijken en een eventuele fout herstellen. Dat heeft hij aan de VRT-nieuwsredactie gezegd, in reactie op de kritiek van N-VA dat de dotaties voor de leden van de koninklijke familie niet bevroren zijn, maar dit jaar met zo’n drie procent stijgen.

Minister Vanackere gaat ervan uit dat alle afspraken uit het regeerakkoord trouw worden uitgevoerd. “Mocht men ons op een fout kunnen betrappen, dan zullen we de eersten zijn om dat te herstellen”, aldus Vanackere, “maar ik ga er eigenlijk van uit dat datgene wat goedgekeurd is, ook beantwoordt aan de logica van het regeerakkoord.” (Belga/RDM/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content