MR niet op één lijn over deelname N-VA aan onderhandelingen

© Belga

In de veronderstelling dat de MR bij het overleg zou betrokken worden, zijn er verschillende meningen over de rol van de N-VA.

Bij de Franstalige liberalen van de MR zijn er voor- en tegenstanders van onderhandelingen over de regeringsvorming met de N-VA.

De MR is (nog) niet gevraagd om deel te nemen aan de formatie, maar vanuit de partij komen er verschillende verklaringen over het feit of de N-VA er al dan niet aan moet deelnemen.

Kandidaat-MR-voorzitter Charles Michel had zaterdag gezegd dat zijn partij wil onderhandelen over de staatshervorming, maar niet met de N-VA. Volgens hem gijzelt die partij de onderhandelende partijen. Zondag kwam hij daar echter deels op terug door te verklaren dat hij geen exclusieven heeft.

De Decker versus Miller

Maandag verklaarde ook MR-senator Armand De Decker (MR) dat de liberalen moeten betrokken worden bij de onderhandelingen over de staatshervorming, maar hij vindt het geen goed idee om de N-VA te bannen van de onderhandelingstafel.

De Decker noemde de uitspraken van zijn mogelijk toekomstig partijvoorzitter (al heeft hij zelf een voorkeur voor diens uitdager Daniel Bacquelaine) maandag niet doorgesproken en onhandig.

Voor De Decker moet eerst geprobeerd worden om de liberalen bij de onderhandelingen te betrekken. Pas als dat niet lukt, moet overwogen worden om de N-VA uit te sluiten, zo luidde het in La Libre Belgique.

Voor MR-senator Richard Miller is het bannen van de N-VA dan weer wel een realistische piste, zo zei hij in een reactie op de stellingname van De Decker.

Volgens Miller is het niet aanvaardbaar de gegijzelde van de N-VA te blijven. De aanwezigheid van de MR aan de onderhandelingstafel is volgens Miller de beste garantie dat de fundamentele rechten van de Franstaligen worden gevrijwaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content