Moykens: ‘Tegen woensdag globaal plaatje van testen in woonzorgcentra’

Karine Moykens, het hoofd van de taskforce voor de Vlaamse zorgsector. © Belga

Tegen woensdag zou er een globaal plaatje moeten zijn van de eerste testen in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat verklaarde Karine Moykens zaterdagavond in het VRT-journaal. Zij staat aan het hoofd van de taskforce voor de Vlaamse zorgsector.

Inzake beschermingsmateriaal zal er volgens Moykens volgende week een nieuwe lading arriveren, waarbij bijvoorbeeld ook de revalidatiecentra en thuisverplegers zullen worden bediend, beloofde ze.

Deze week zijn er 19.500 testen verdeeld over de 168 woonzorgcentra in ons land, zo bevestigde bevoegd federaal minister Philippe De Backer zaterdagavond in een persbericht. Ongeveer de helft daarvan (10.000) werden al opgehaald en worden nu geanalyseerd. ‘Tussen het verdelen van de testkits, staalname, analyse en rapportering van de resultaten zitten een aantal dagen door het grote volume dat moet verwerkt worden. De overige testen worden in de loop van het weekend of begin volgende week afgenomen en zullen hetzelfde proces volgen’, klinkt het.

Moykens zegt in het VRT-journaal dat het tot woensdag wachten is voor ‘het globale plaatje’ in Vlaanderen. Al zullen individuele woonzorgcentra mogelijk wel al vroeger het resultaat kennen. De voorbije week was het alle hens aan dek toen bleek dat het nieuwe coronavirus kon binnendringen in meerdere woonzorgcentra, ondanks dat ze al vier weken gesloten zijn voor alle bezoekers.

Om besmet personeel en bewoners te kunnen scheiden van hun gezonde lotgenoten, werd vanuit de sector aangedrongen op massale testen. Vorige week werden 20.000 testen voor heel België verdeeld, Moykens gaf in het VRT-journaal nog mee dat volgende week minstens 2.000 testen per dag zullen worden verdeeld aan de woonzorgcentra. ‘Dat zal in stijgende lijn gaan.’

Voor wat beschermingsmateriaal betreft, zou er volgende week ook nieuw gerief arriveren. De hele zorg is vragende partij en de crisismanager beloofde alvast dat bijvoorbeeld revalidatiecentra en thuisverplegers niet vergeten zullen worden. Voor wat personeelsversterking in de woonzorgcentra betreft, zei Moykens dat de coördinatie tussen vraag en aanbod (van de ziekenhuizen, nvdr.) gebeurt op het niveau van de eerstelijnszones, dus het regionale niveau.

De bewoners van de woonzorgcentra maken door hun leeftijd en vaak zwakke gezondheidstoestand meer kans om te overlijden aan het nieuwe coronavirus. Toch verzekerde viroloog Marc Van Ranst dat bewoners van woonzorgcentra die nog sterk genoeg zijn zeker een beroep kunnen doen op een behandeling in het ziekenhuis. ‘Wanneer er kans is om hen erdoor te krijgen door beademing, dan horen die naar een ziekenhuis te gaan. Er is ook nog plaats. Voor sommige mensen zou een opname sowieso betekenen dat ze zouden sterven, die kunnen dat niet meer aan. Daar moeten we ook begrip voor hebben’, zei hij in het VRT-journaal.

5.500 tests per dag in België

Vrijdag werden in heel België 5.515 testen op COVID-19 uitgevoerd. Dat maakte bevoegd minister Philippe De Backer zaterdagavond bekend. Ons land zit daarmee ongeveer op de helft van de beschikbare testcapaciteit. De Backer zegt te hopen dat de komende week ‘de beschikbare capaciteit ten volle zal worden benut’.

De testen in de ziekenhuizen zijn toegespitst op mensen die symptomen van het nieuwe coronavirus vertonen. ‘Het zijn de artsen in de ziekenhuizen die beslissen wie getest wordt en die de richtlijnen van de RAG/RMG blijven volgen’, aldus de minister.

Intussen zijn er nieuwe wissers aangekomen voor staalname, die volgende week in de woonzorgcentra zullen gebruikt worden om te testen. De voorbije dagen bleek dat er wissers (staafjes) voor keelanalyse waren afgeleverd terwijl er een handleiding voor neuswissers was bijgevoegd. Dit zorgde voor pijnlijke toestanden, verschillende rusthuizen beslisten daarop te stoppen met testen. In totaal werden in België al 102.151 testen op COVID-19 uitgevoerd.

Partner Content