Moslimorganisaties vragen intrekking ‘onwettige beslissing’ onverdoofd slachten

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). © BELGA

48 moslimorganisaties vragen dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zijn ‘onwettige beslissing’ op onverdoofd slachten intrekt. Als hij dat niet doet, dan verhalen de organisaties ‘alle schade’ op de minister.

In een officiële ingebrekestelling vragen 48 moslimorganisaties dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) voor 1 september zijn ‘onwettige beslissing’ op onverdoofd slachten intrekt. Als hij dat niet doet, dan verhalen de organisaties ‘alle schade’ op de minister. Weyts is niet onder de indruk en houdt voet bij stuk, ‘dreigementen of niet’. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Dat de moslimgemeenschap gekant is tegen een verbod op onverdoofd slachten, is niet nieuw. Ze doen dat, zo blijkt uit de ingebrekestelling, om geloofsredenen. Moslims die in andere landen instemmen met verdoofd slachten behoren tot ‘minderheidsstrekkingen’.

De 48 organisaties verwijten Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nalatigheid, omdat hij geen maatregelen nam om de capaciteit in de erkende slachthuizen op te trekken. In die slachthuizen mag wel nog onverdoofd geslacht worden. Door het onverdoofd slachten als Vlaamse culturele traditie te laten erkennen, zou Weyts een uitzondering kunnen verkrijgen op de Europese dierenwelzijnsregels, stelt de groep voor.

Weyts is niet van plan op de grieven van de moslimgemeenschap in te gaan. ‘Vlaanderen moet dierenwelzijn ernstig nemen en dierenleed maximaal trachten te voorkomen, zeker wanneer de Europese regelgeving op dat vlak zo klaar is als een klontje.’ (BELGA/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content