Montasser AlDe’emeh over teruggekeerde IS-strijders: ‘Veel strengere straffen zijn een begin’

Montasser AlDe'emeh: 'Elke IS-veroordeelde die vrijkomt, man of vrouw, is een veiligheidsrisico.' © Sebastian Backhaus
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Teruggekeerde IS-strijders en hun kinderen veroorzaken controverse. ‘We hebben geen doordacht beleid’, vindt jihadexpert Montasser AlDe’emeh.

30 oktober 2019

Een Brusselse rechter beslist in kort geding dat België een Syriëstrijdster en haar twee jonge kinderen binnen 75 dagen moeten terughalen uit een Koerdisch kamp in Al-Roj in Noord-Syrië.

MontasserAlDe’emeh: België heeft een groot probleem. Een lid van een terreurgroep riskeert tien jaar voor een assisenhof. Maar door een gebrek aan mensen, middelen en harde bewijzen komen ze voor de correctionele rechtbank, waar de maximumstraf vijf jaar is en ze vroeger kunnen vrijkomen. Het probleem is niet alleen dat die mensen terugkeren, maar vooral dat ze niet streng genoeg gestraft worden.

Blijkbaar beseffen politici niet dat ze een potentieel gevaar voor de samenleving zijn. Elke IS-veroordeelde die vrijkomt, man of vrouw, is een veiligheidsrisico. Dat bewijst de recente aanslag in Londen. Die oorlogsmisdadigers hebben vaak jarenlang met allerlei soorten wapens getraind. Vergeet niet dat ze vrijwillig naar oorlogsgebied trokken, daar wellicht aan misdaden hebben meegewerkt en België openlijk de oorlog hebben verklaard. Jean-Louis Denis heeft zijn straf uitgezeten en is volgens Nadia Sminate (N-VA), de burgemeester van zijn nieuwe woonplaats Londerzeel, nog radicaler uit de cel gekomen. Op Twitter blijft hij herhalen dat islam en democratie onverenigbaar zijn. Ook aanhangers van Sharia4Belgium zijn, onder andere namen, nog steeds actief met dezelfde ideeën als in 2010.

Een massale terugkeer zal het Vlaams Belang nog groter maken.

Zijn strengere straffen de oplossing?

AlDe’emeh: Als je mensen twintig jaar opsluit, ben je als samenleving veel langer gerust en neemt het veiligheidsrisico af. De overheid heeft dan ook de tijd om met meer kans op resultaat met die veroordeelden in de gevangenis aan de slag te gaan. Er is een schrijnend gebrek aan magistraten, deradicaliseringsambtenaren, experts en veiligheids- en politiemensen om hen na hun vrijlating op te volgen.

Intussen zet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan jihadisten op het vliegtuig naar Zaventem.

AlDe’emeh: En we mogen er steeds meer verwachten. We hebben geen doordacht beleid. Behalve wat windowdressing is er na de aanslagen in 2016 weinig of niets gebeurd. Zo’n 5000 jihadi’s zijn vanuit de EU vertrokken. Een derde daarvan zou terug zijn en de meesten lopen vrij rond, ook in België. Waar zijn politici mee bezig? Met lachend op tv komen met rode neuzen?

Weet je wat ik in politieke kringen hoor? Dat ze stilletjes hopen dat Assad in Syrië de zaak weer stevig in handen krijgt en executeert wie nog rest van de IS. Zo cynisch zijn ze. Ik vrees dat een massale terugkeer het Vlaams Belang groter zal maken en de verrechtsing in dit land nog zal versterken. Dat krijg je met politieke leiders die geen streng veiligheidsbeleid durven te voeren. Mensen voelen niet zozeer haat tegen kinderen van IS-strijders of moslims in het algemeen, maar ze zijn gewoon bang. En geef ze maar eens ongelijk.

Wat moet dat beleid dan zijn?

AlDe’emeh: Veel strengere straffen zijn een begin. We zijn bijna tien jaar en een massa aanslagen verder. Maak tegelijk ook een grondige analyse van wat het voorbije decennium en zelfs sinds 9/11 in België is gebeurd. Dat moet het vertrekpunt zijn van een breed en volgehouden beleidsplan dat zich uitstrekt van het onderwijs tot in de gevangenis.

Partner Content