Montasser AIDe’emeh stopt met opvang nieuwe Syriëstrijders: ‘Ze zijn niet meer welkom’

Montasser AlDe'emeh © .

Islamoloog Montasser AIDe’emeh vangt na de aanslag in Parijs in zijn kenniscentrum ‘De weg naar’ geen jongeren meer op die nu nog naar Syrië vertrekken. “Er moet nu een krachtig signaal komen dat ze niet meer welkom zijn in ons land”.

Montasser AIDe’emeh is momenteel als onderzoeker aan de slag aan de Universiteit van Nijmegen en verbleef in het kader van zijn doctoraat over radicalisering van de islam in 2014 twee weken in Syrië waar hij inzichten probeerde te verwerven in de motieven van wie naar dat land trekt om er te vechten. Hij probeert ook al enkele jaren in zijn centrum in Mechelen met teruggekeerde Syriëstrijders een gesprek aan te knopen, hen te begeleiden en hun frustraties te kanaliseren. Van de circa 500 Belgische jongeren die de afgelopen jaren naar Syrië vertrokken zijn er volgens hem inmiddels 127 teruggekeerd.

Maar voor degenen die nu nog vertrekken, moet er volgens hem een krachtig signaal komen: ze zijn niet meer welkom terug.

“Na 4 jaar oorlog in Syrië moet men eindelijk beseffen tot wat IS in staat is. De sociale vrede in het westen is in gevaar”.

Dat zo veel jongeren vatbaar zijn voor de gewelddadige IS-interpretatie van de islam is volgens AIDe’emeh niet alleen het gevolg van het feit dat ze worstelen met hun identiteit, hun frustraties en de grote wereldproblemen, maar ook dat ze de geschiedenis van de islam niet kennen.

‘Niet meer te redden’

“Ze kunnen over hun problemen in de praktijk bij niemand terecht omdat ze geen voeling hebben met de moslimvertegenwoordiging en de buitenlandse imans die nauwelijks hun taal spreken en zijn daarom heel vatbaar voor de internetboodschappen van IS. Nergens in de koran is echter sprake dat moslims naar een homogeen gebied moeten streven zoals IS doet, of niet-gelovigen moeten doden. IS vecht in Syrië en Irak tegen alle ‘afvalligen’ zowel van al-Qaeda, de Koerden als andere rebellen”, aldus AIDe’meh.

De islamoloog toonde zich tevens bezorgd over de toekomst. Op basis van zijn contacten met Syriëstrijders stelde hij “dat sommigen zodanig gebrainwasht zijn dat ze niet meer te redden vallen”. Hij las ook de inhoud voor van een sms voor die hij na de aanslagen in Parijs ontving van een Vlaming die momenteel aan de zijde van IS in Syrië strijdt en waarin deze duidelijk maakt deze terroristische daden deel uit maken van een plan van IS om zoveel mogelijk chaos in het westen te creëren.

‘Morgen met 70’

“We waren in Parijs met 7. Wat als we morgen met 70 zijn? We hebben in Europa immers een zeer groot aantal sympathisanten. Denken de Fransen nu echt dat we hen gerust gaan laten als ze ons blijven aanvallen”, aldus de Syriëstrijder.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content