Jean Marie de Meester (Rood!)

Moerbrugge: het Lourdes van Europees extreemrechts

Jean Marie de Meester (Rood!) Advocaat en voorzitter van Rood! West-Vlaanderen

Jean Marie de Meester vindt dat zijn burgemeester, Luc Van Parys (CD&V), te weinig doet om extreemrechtse bijeenkomsten in Oostkamp aan te pakken.

Afgelopen zaterdag 03 maart verzamelden in Moerbrugge (deelgemeente van Oostkamp) enkele honderden extreemrechtse skinheads. Sommige skinheads kwamen zelfs uit Duitsland om deel te nemen aan dit extreemrechts ‘feestje’.

In 2009 kwam het extreemrechtse N-SA in Moerbrugge bijeen. Toen wees ik de burgemeester er al op dat er geen plaats is in Oostkamp voor extreemrechtse bijeenkomsten. De burgemeester verklaarde toen in de pers dat hij werd misleid en dacht dat het N-SA een socialistische jongerenbeweging was.

Mis gedacht: naar aanleiding van de racistische uitspraken op die bijeenkomst in 2009, en die uitgebreid te zien waren in het VRT-programma Koppen, werd de organisator vervolgd en uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en een geldboete.

De Oostkampse burgemeester liet destijds betijen en meende niet te moeten optreden terwijl burgemeesters van tal van andere Vlaamse gemeenten die extremisten de wacht aanzegden.

Burgemeester Van Parys, ik erger me nog het meest aan de uitleg die u als burgemeester nadien steeds geeft. Ofwel was u niet op de hoogte, zoals u nu weer in de pers beweert, ofwel meent u dat u aan dergelijke bijeenkomsten niets kan doen.

Dat is manifest onjuist. U demonstreert ofwel uw onwil om op te treden tegen extreemrechts ofwel een gebrek aan kennis van de wet. De wet laat de burgemeester toe op te treden telkens de openbare veiligheid in het gedrang komt. Meer dan 300 skinheads op uw grondgebied lijkt mij wat dat betreft voldoende reden.

Als burgemeester is het uw taak de naam en faam van uw gemeente te verdedigen. Door niet op te treden krijgen Moerbrugge en Oostkamp zowel in binnen – als buitenland de reputatie een bedevaartsoord voor extreem rechtse groeperingen te zijn: het Lourdes voor extreemrechts.

Andermaal bent u als onze burgemeester zwaar in de fout gegaan en voel ik mij niet langer als inwoner van Oostkamp tegen de dreiging van extreemrechts door u beschermd. Komt daarbij dat ik als homo in het bijzonder geviseerd word door dergelijke extremistische bewegingen, maar dat is u blijkbaar een zorg.

Misschien moet ik u eens herinneren aan een stukje Moerbrugse geschiedenis. Tussen 8 en 12 september 1944 vochten in Moerbrugge soldaten van het naziregime met Canadese soldaten. Er vielen 162 slachtoffers, zowel onder de soldaten als onder de burgers. Het monument aan de brug van Moerbrugge getuigt hiervan.

De erfgenamen van de donkerste periode uit de menselijke geschiedenis laten feesten in Moerbrugge is als spuwen op het graf van hen die voor onze vrijheid gevochten hebben en gesneuveld zijn om ons te bevrijden van het nazisme.

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd die te herhalen’ schreef Hegel ooit.

Jean Marie de Meester Voorzitter Rood! West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content