‘Moeders met migratieachtergrond stoppen niet vaker met werken’

. © Belga

‘Moeders met een migratieachtergrond stoppen niet vaker met werken dan moeders zonder buitenlandse roots’, concludeert Karel Neels, professor demografie aan de UA, uit een onderzoek.

Het klopt niet dat moeders met Turkse of Marokkaanse roots hun job inruilen voor het huishouden, zo wordt geschreven in een studie van de universiteit van Antwerpen (UA ) waarover De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen maandag berichten.

“Moeders met een migratieachtergrond stoppen niet vaker met werken dan moeders zonder buitenlandse roots”, zegt Karel Neels, professor demografie aan de UA. “Hun loopbanen verlopen zeer gelijkaardig.”

Samen met doctoraatsstudente Tine Kil analyseerde Neels data uit de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid en het Rijksregister. Ze namen voor hun studie de loopbanen van duizend moeders onder de loep.

Uit de cijfers blijkt dat vrouwen van Turkse of Marokkaanse afkomst al voor ze aan kinderen beginnen, minder vaak werk hebben dan de vrouwen van wie de ouders en grootouders in België zijn geboren. “De beleidsmakers kunnen niet langer argumenteren dat de vrouwen er zelf voor kiezen niet te werken”, zegt Neels. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content