‘Misschien worden we tegen 2014 wel overgenomen’

Boudewijn Bouckaert, Jean-Marie Dedecker en Lode Vereeck © ImageGlobe

Vlaams Parlementslid Boudewijn Bouckaert is van plan om de huidige regeerperiode als LDD’er te beëindigen. Maar lang niet al zijn partijgenoten denken daar zo over.

Volgens een peiling van RTL, Le Soir, VTM en De Morgen zou LDD vandaag nog 1,4 procent van de stemmen behalen. Verder van de kiesdrempel is de partij van Jean-Marie Dedecker nog nooit verwijderd geweest. Vandaar wellicht dat nogal wat LDD’ers niet weten hoe snel ze zich uit de voeten moeten maken. Zo stapte de Oostendse afdeling afgelopen week over naar de Open VLD. Zonder Dedecker, die straks burgemeester van Middelkerke wil worden, hebben ze er geen zin meer in. ‘Niets nieuws onder de zon’, zegt Vlaams Parlementslid Boudewijn Bouckaert. ‘Bij de verkiezingen van 2010 heeft LDD een nekslag gekregen: van onze vijf nationale volksvertegenwoordigers bleef er maar één over. Alles wat nu gebeurt, is daar een rechtstreeks gevolg van.’

U vindt het normaal dat sommige van uw partijgenoten eieren voor hun geld kiezen?

Boudewijn Bouckaert: Ik begrijp dat jongere mensen – en ondertussen is zo ongeveer iedereen jonger dan ik – het niet zien zitten om onder LDD-vlag naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan. Voor een kleine partij als de onze is het onmogelijk om in elke gemeente met een eigen lijst mee te doen. Daarom hebben we iedereen de vrijheid gegeven om in zijn of haar gemeente naar de beste formule te zoeken: een kartel vormen, meedoen met een stadslijst of als onafhankelijke op de lijst van een andere partij gaan staan. Al was het natuurlijk niet meteen de bedoeling om helemaal naar een andere partij over te stappen. (lacht)

Niet alleen op lokaal vlak rommelt het. Ook Lode Vereeck, LDD-fractieleider in het Vlaams Parlement, zou de uitgang aan het zoeken zijn. Bouckaert: Cowboyverhalen! Lode Vereeck wou in Diepenbeek samenwerken met de N-VA. Dáárover heeft hij onderhandeld. Het was echt niet zijn bedoeling om naar die partij over te stappen. Nadat hij die e-mail van het kabinet van Philippe Muyters wereldkundig heeft gemaakt, weet ik ook niet of de N-VA hem nog zou willen.

In elk geval is de Vlaamse fractie nu het sterkste punt van LDD, en ik hoop dat we dat in 2014 op één of andere manier electoraal zullen kunnen verzilveren. Ik ben als LDD’er aan deze regeerperiode begonnen en ik vind het maar netjes om de rit ook als LDD’er uit te doen. Ik hoop dat ook de rest van mijn fractie zo redeneert.

U gelooft dat LDD tegen 2014 nog een tweede adem kan vinden?

Bouckaert: Ik heb natuurlijk geen glazen bol. (denkt na) Mochten we de wind tegen 2014 weer mee hebben, dan doen we voort met LDD. In het andere geval stoppen we ermee en kunnen we bijvoorbeeld in een kartel stappen of door een andere partij worden overgenomen.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2010 zei u in Knack dat u een terugkeer naar de Open VLD, waar Jean-Marie Dedecker meer dan vijf jaar geleden werd buitengezet, niet uitsloot. Is dat nog altijd zo?

Bouckaert: Ik geloofde toen dat we na de verkiezingen met de Open VLD, die toen al een nieuwe leiding had, moesten praten over het herstel van de eenheid onder de Vlaamse liberalen. Door de electorale mokerslag die we daarna kregen, is dat nooit gebeurd. Maar ik blijf het een goed idee vinden. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content