Minstens acht gewonden bij schietpartij in Jeruzalem

Het versplinterde glas van de bus waarop een schutter zondagochtend het vuur opende in Jeruzalem. © Getty Images

Bij een schietpartij in Jeruzalem, nabij de Klaagmuur, zijn zondagochtend minstens acht mensen gewond geraakt. Drie van hen zijn er ernstig aan toe. De schoten zijn afgevuurd op een bus in de Oude Stad toen die stopte nabij bij het Graf van Koning David. Inmiddels is een verdachte ingerekend.

De bus vervoerde gelovigen die het graf wilden bezoeken. De verdachte van de schietpartij, een Palestijn, gaf zichzelf enkele uren later aan. Politiewoordvoerder Eli Levy zei op de openbare radio dat de politie ‘de terrorist te pakken heeft’. Volgens Israëlische media gaat het om een 27-jarige man.

‘Amerikanen onder de gewonden’

Een van de gewonden is een hoogzwangere vrouw. Volgens een woordvoerder van het Shaarei Tsedek-ziekenhuis werd een keizersnede uitgevoerd. De vrouw word beademd en ze is er erg aan toe. De gezondheidstoestand van de baby zou stabiel zijn. Onder de slachtoffers zijn volgens Israëlische media ook vier Amerikanen.

Premier Yaïr Lapid betuigde via Twitter zijn medeleven aan de slachtoffers. Hij waarschuwde ook iedereen die zo’n aanvallen wil uitvoeren. ‘Wie ons kwaad wil doen, moet beseffen dat ze een prijs zullen betalen voor elk onrecht gericht tegen onze burgers.’ Hamas, de islamistische groepering die aan de macht is in de Gazastrook, bewierookte dan weer een ‘heroïsche operatie’, maar eiste die niet formeel op. ‘Ons volk blijft zich verzetten en met alle middelen de bezetter bestrijden’, luidde het in een persmededeling.

Partner Content