Minister Van Overtveldt vraagt Panama Papers aan media

© BELGA

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), heeft Knack en de drie andere media die het ‘Panama Papers’-onderzoek uitbrachten in België, verzocht alle gelekte gegevens over Belgische belastingplichtigen over te maken. In een gezamenlijk antwoord meldden De Tijd, Knack, MO* en Le Soir dat het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ reeds aankondigde dat het in mei data zal prijsgeven.

Dinsdagmiddag, heeft het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd aan de redacties van Knack, MO*, De Tijd en Le Soir om ‘hem alle informatie en stukken (afkomstig uit de data van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca) waarover ze beschikken, en die betrekking hebben op Belgische belastingplichtigen, te bezorgen’. De vraag komt er nadat de vier redacties zondagavond onthulden dat de namen van meer dan 700 Belgen opduiken in de zogeheten ‘Panama Papers’.

De minister liet de redacties weten dat hij ‘het onderzoek met de gepaste spoed en op basis van zo volledig mogelijke informatie wil aanvatten’. ‘Het spreekt voor zich dat het kabinet en de administratie deze gegevens enkel zullen gebruiken in het kader van het onderzoek, en niet voor communicatieve doeleinden’ garandeerde Van Overtveldt nog.

In een gezamenlijk antwoord aan de minister verwijzen de vier redacties naar het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ dat reeds zelf meegedeeld heeft dat het in de loop van de maand mei, op het einde van het wereldwijde onderzoek, data zal prijsgeven op het internet. Het zal gaan over de gegevens die het consortium zelf als pertinent beschouwt om publiek te maken.

De vier redacties laten de minister ook weten dat ze zich contractueel geëngageerd hebben tegenover ICIJ, dat beschikt over de gegevens waarop het Panama Papers-onderzoek gebaseerd is, om de gegevens voordien niet door te spelen aan derde partijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content