Minister Bellot: ‘Vakbonden hebben zelf aangetoond dat minimale dienstverlening kan’

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) © BELGA

“De vakbonden hebben zelf aangetoond dat het kan”, zegt mobiliteitsminister François Bellot (MR) over de minimale dienstverlening bij het spoor. Hij hekelt de staking “van arbeiders tegen arbeiders”.

Dat schrijven De Standaard en Le Soir, die een interview met de minister van Mobiliteit publiceren.

Als senator diende François Bellot een wetsvoorstel in om een ­minimumdienstverlening op te leggen bij het spoor. Wilde stakers moesten bestraft kunnen worden, vond hij toen. In 2010 trok hij met een verkiezingsslogan tegen de NMBS de boer op: “Veel betalen om met vertraging aan te komen”.

In De Standaard haalt Bellot het regeerakkoord aan, waarin veel ruimte gegeven wordt voor interne discussie en de uitkomst van die discussie wordt afgewacht alvorens iets op te leggen. “Als er geen akkoord komt, volgt er een wet. Op 31 mei zullen de NMBS en Infrabel in de Kamer de verschillende scenario’s uit de doeken doen”.

‘Arbeiders tegen arbeiders’

Op de vraag of die scenario’s van minimale dienstverlening wel realistisch zijn, antwoordt Bellot: “Zet u eens in de plaats van de burger. Dinsdag: betoging. Er wordt gewaarschuwd voor risico op storingen, maar alle NMBS-treinen rijden. Er waren zelfs extra acht treinen. Als het bepaalde belangen dient, is de dienstverlening gegarandeerd. De vakbonden hebben zelf aangetoond dat het kan.”

“De trein moet rijden. Dit is een staking van arbeiders tegen arbeiders. Het kan niet dat ze andere werknemers gijzelen. Ze mogen hun ontevredenheid uiten, maar een wilde staking is niet de juiste weg. In andere landen kan dat wel zonder de samenleving te verlammen”, zo klinkt het nog.

Wil hij sancties tegen de stakers?

“Wilde stakingen zijn geen erkend mechanisme. En ik denk dat sinds begin dit jaar de sancties toegepast worden, maar het is aan het bedrijf om daarover te beslissen.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content