Milquet geeft politietaken aan gemeenschapswacht

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) bereidt een wetswijziging en een koninklijk besluit voor om een aantal politietaken over te dragen aan gemeenschapswachten.

Het gaat straatbewakingscamera’s, het plaatsen van dranghekken en het toezicht houden op parkings bij evenementen. Dat meldt De Tijd.

Politie bijstaan

De taakverschuiving is bedoeld om de politie te ondersteunen. “Het gaat om een beperkte overdracht van taken die geen exclusieve politietaken zijn. Bovendien zal de politie altijd de supervisie behouden”, zegt Milquets woordvoerster Ingrid Van Daele.

“Het voorstel past in de optimalisatie van de politie. Het doel is naar de kern van de politietaken terug te keren. We trekken er binnenkort mee naar de ministerraad.”

De minister wil tegelijkertijd de opleiding van de gemeenschapswachten verbeteren. Ze wil strengere toelatingsvoorwaarden, een strenger toezicht en meer mogelijkheden voor gemeenten om gemeenschapswachten op te richten. Eén op de drie Vlaamse gemeenten werkt met gemeenschapswachten.

Politie positief

Gert Cockx van de politievakbond NSPV reageert positief. “Wij zijn vragende partij om taken af te stoten die niet tot de kernopdracht van de politie behoren. Voor sommige opdrachten heb je inderdaad geen relatief dure politieagent nodig.”

Bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) klinkt toch kritiek. Een interne nota waarschuwt voor een “gemeentepolitie light”, opgericht met slechter betaalde en minder opgeleide gemeenschapswachten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content