Militairen op straat: tijdelijk of permanent?

© Belga

Kris Peeters en Alexander De Croo vinden dat de inzet van para’s enkel kan bij een algemeen dreigingsniveau drie. Nochtans pleiten Bart De Wever en Didier Reynders voor een permanente mobiele ploeg op gevoelige plaatsen, ook als het dreigingsniveau weer zakt.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo heeft in het Vtm Nieuws herhaald dat de inzet van militairen in eigen land enkel kan bij een ‘algemeen dreigingsniveau drie’. Nochtans sprak MR-collega Didier Reynders zich uit voor een permanente mobiele ploeg van zo’n driehonderd militairen. En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een permanente aanwezigheid op bepaalde ‘gevoelige plaatsen’.

Alexander De Croo (Open VLD)
Alexander De Croo (Open VLD)© Belga

‘Als je op algemeen dreigingsniveau drie zit, gaat het om uitzonderlijke omstandigheden. Het is uitzonderlijk en dus tijdelijk’, aldus De Croo. ‘Het regeerakkoord zegt dat het enkel kan bij een algemeen terreurniveau drie. En waarom is dat? Omdat bij een algemeen dreigingsniveau drie de last op de politie zeer hoog is. De politie moet dan op heel veel plaatsen een hoger beveiligingsniveau aanhouden, dus dan kan het leger bijspringen. Als je niet meer in algemeen niveau drie zit, is die last lager.’

Kris Peeters (CD&V)
Kris Peeters (CD&V)© BELGA

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters benadrukte dit weekend herhaaldelijk het tijdelijke karakter. ‘Belangrijk voor mij is het inhoudelijke, namelijk dat die para’s terug naar hun kazernes moeten zodra we niet langer leven in dreigingsniveau drie.’ Dat is een overtuiging die ook bleek uit de gelekte vraag van de CD&V-afdeling van Antwerpen aan militanten om op de sociale media de militaire aanwezigheid in vraag te stellen. Een controversieel initiatief.

Didier Reynders (MR)
Didier Reynders (MR)© Belga

Een ander verhaal klinkt bij coalitiepartner MR. ‘Ik ben voorstander om een mobiele ploeg van zo’n driehonderd militairen permanent in te zetten voor de bescherming van ambassades, gebouwen, Joodse scholen, synagogen en misschien voor nog andere zaken’, zei Reynders in De Tijd en Le Soir. ‘We kunnen de para’s toch beter inzetten dan ze in de kazerne te laten zitten? Militairen zijn bovendien goedkoper dan agenten. Het gaat om vijftig euro per dag, dat is minder dan de kostprijs van een politieman. En voor exact dezelfde opdracht.’

Bart De Wever (N-VA)
Bart De Wever (N-VA)© BELGA

Eerder pleitte ook N-VA-voorzitter De Wever al voor een permanente inzet van militairen op bepaalde gevoelige plaatsen, zelfs als het algemene dreigingsniveau opnieuw zakt.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content