Zwaarste luchtvervuiling ooit houdt Shanghai in wurggreep: fotospecial

Het gaat om de hoogste vervuilingsgraad ooit gemeten in Shanghai, meldt persagentschap Reuters. De autoriteiten hebben de hoogste alarmfase voor de gezondheid afgekondigd.

Alarmerende cijfers

Op verschillende plaatsen in Shanghai viel de zichtbaarheid terug tot amper een twaalftal meter. De concentratie fijne stofdeeltjes in de lucht bereikte alarmerende hoogtes van 602,5 microgram per kubieke meter, dat is 25 keer de door de Wereldgezondheidsorganisatie als aanvaardbaar beschouwde concentratie van 25 microgram per kubieke meter.

De maatregelen die het stadsbestuur neemt, behelzen onder meer een bouwstop en een derde minder bussen en ander openbaar vervoer in de straten. Schoolkinderen is opgedragen binnen te blijven. Artsen waarschuwen dat de extreme concentraties van fijn stof leiden tot een verhoogd risico op beroertes, hart- en vaatziekten, ademhalingssproblemen, complicaties bij bevallingen en kanker. Vele burgers dragen een mondstuk tegen de vervuilde lucht.

De vervuiling is pijnlijk voor China, dat van Shanghai een van de grootste zakencentra van de wereld wil maken. Shanghai is de grootste Chinese stad met meer dan 14 miljoen inwoners.

Partner Content