‘Zwaar onweer’ blijft beperkt tot fikse buien

Het onweer dat over ons land trok, bleek veel minder erg dan voorspeld. Er viel veel regen, maar erge rukwinden en hagelbuien bleven uit.

Volgens de weersvoorspellingen ging een zwaar onweer over ons land trekken. Zware neerslag zou gepaard gaan met hevige rukwinden en hagelbuien. Het KNMI gaf voor het hele land een code oranje mee.

In Brussel werden alle parken afgesloten voor het publiek. De burgemeester van Dessel vroeg de festivalgangers van Graspop om hun tenten pas op te slaan nadat het onweer over de gemeente getrokken was.

De doortocht van het onweer lijkt al bij al nogal mee te vallen. Ook in Nederland, waar weersvoorspellers hadden gewaarschuwd voor ‘extreem weer’ viel niet veel meer dan een fikse bui te noteren.
Europa in de ban van het onweer

Elders in Europe zorgde zwaar onweer voor meer overlast. Donderbuien, hagel, hevige neerslag en hitte – in delen van Europa toont het weer zich langs zijn meest extreme kant. In Oostenrijk en in Zuid-Beieren waren er hevige onweders, een man kwam om het leven. Verder zuidoostwaarts wachten de mensen tevergeefs op afkoeling.

Op de eerste dag van de zomer zijn hevige donder- en hagelbuien over Europa getrokken. In Beieren verdronk een man in zijn vijver, in Oostenrijk waren duizenden brandweerlieden urenlang in de weer. In de Elzas werden wegens stormwaarschuwingen verschillende concerten afgelast. Heel anders vergaat het de mensen in Bulgarije, die kreunen onder een hittegolf.

Modderlawines
In het zuiden van Beieren moesten politie en brandweer woensdagnacht wegens overstroomde straten en kelders, ontwortelde bomen en modderlawines honderden keren uitrukken. In het kanton Passau in Niederbayern verdronk een 84-jarige man in een visvijver, toen hij de watertoevoer wilde omleiden.

Woensdagavond was het onweer met een gordijn van regen, hagel en stormbuien door Ober- en Niederbayern getrokken. In München leidde dat tot lange files op de verkeersaders. In een winkelcentrum stond bijna 2000 vierkante meter onder water.

Hittegolf
In Oostenrijk waren er woensdagnacht in grote delen van het land zware donderbuien, deels met hagel en hevige storm. Duizenden brandweerlieden waren uren in de weer. Drie mensen werden door de watervloed ingesloten en moesten gered worden. Voorheen heerste in Oostenrijk een hittegolf met temperaturen van boven de 30 graden.

In de Elzas in het oosten van Frankrijk moesten wegens zware stormwaarschuwingen verschillende concerten van een traditioneel muziekfeest afgelast worden. De organisatoren van alle andere optredens in open lucht werden dringend aangemaand hun festivals te annuleren, zei een zegsman van de stad Straatsburg.

Météo France waarschuwde voor zware donderbuien met hagel en felle regen in de namiddag tot de late avond.

Helemaal anders is het in Bulgarije. Een hittegolf heeft het land al dagenlang vast in greep. Het warmste was het in Russe an der Donau met 32 graden op het middaguur en stijgend. Voor vrijdag worden nog warmere temperaturen verwacht. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content