Zebravinkenvrouwtjes hebben een voorkeur voor durvende mannetjes

Voor veel dieren is het belangrijk dat ze een geschikte partner kiezen voor de voortplanting.

Voor veel dieren is het belangrijk dat ze een geschikte partner kiezen voor de voortplanting. Omdat in vele diersoorten vrouwtjes méér in de voortplanting investeren dan mannetjes, hebben vooral zij veel te verliezen bij een foute keuze. Vrouwtjes zijn dus in de regel kieskeuriger dan mannetjes. Voor de eerste keer hebben wetenschappers aangetoond dat er bij een andere diersoort dan de mens persoonlijkheidskenmerken kunnen spelen in het bepalen van welk mannetje de uitverkorene wordt. Het vakblad Ethology beschrijft een studie waarin vrouwtjes van de zebravink in gevangenschap de keuze kregen tussen twee types mannetjes: ondernemende en minder ondernemende (of ‘gewone’).

De keuze werd mee bepaald door het karakter van het kiezende vrouwtje. Als zij zelf een ondernemend type was, ging ze steevast voor het mannetje met de meeste persoonlijkheid, in casu het mannetje dat de meeste durf vertoonde in het exploreren van een nieuw opgehangen box in de kooi.

Voor een minder ondernemend vrouwtje maakte het karakter van het mannetje weinig uit bij haar keuze. Zij bleef vasthouden aan de keuzeprincipes die al eerder beschreven waren, zoals de felheid van zijn kleuren. Bij vrouwtjes die echt voor ondernemende mannetjes gingen, werden de andere factoren minder belangrijk.

Eerdere ervaringen hebben uitgewezen dat de jongen van ondernemende zebravinken meer kans hebben om zelf tot voortplanting te komen dan andere. Een ondernemend mannetje lijkt dus een goede keuze. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content