Wereldbank verplicht Honduras tot bescherming kolibrie

Honduras wil in het noorden van het land een autoweg aanleggen maar de Wereldbank geeft de miljoenen pas vrij als de Hondurese amazilia, een kolibrie, wordt beschermd.

Honduras wil in het noorden van het land een autoweg aanleggen maar de Wereldbank geeft de miljoenen pas vrij als de Hondurese amazilia (Amazilia luciae), een sterk bedreigde kolibriesoort, bescherming krijgt.

Veertig jaar al wachten de 90.000 inwoners van Olanchito, in het noordelijke departement Yoro, op de autoweg die hen met de rest van Honduras moet verbinden. Maar net in dat gebied leeft de Hondurese amazilia, een kolibrie die enkel in Honduras voorkomt en met uitsterven bedreigd is. De Wereldbank wil het grootste deel van de benodigde 25 miljoen euro daarom pas vrijgeven als Honduras maatregelen neemt om de habitat van de vogel te beschermen.

De Hondurese overheid heeft nu de niet-gouvernementele Vereniging voor Onderzoek naar Ecologische en Socio-economische Ontwikkeling onder de arm genomen. Die zal samen met de gemeentebesturen waar de autoweg passeert, de nodige beschermingsmaatregelen nemen.

De Hondurese amazilia is nauwelijks tien centimeter groot en komt vooral in de droge valleien in het binnenland van Honduras voor. Van 1950 tot 1988 was er geen spoor van de vogel, in 1988 werd hij weer in de buurt van Olanchito gesignaleerd. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content