Wereld houdt adem in voor El Niño

El Niño komt om de twee tot zeven jaar voor. © Wikipedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Amerikaanse klimaatwetenschappers vrezen voor de terugkeer van El Niño dit jaar. Deze keer zou het weerfenomeen weleens een monster kunnen zijn dat het weer over de hele wereld in de war kan brengen.

Volgens een officiële voorspelling van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de kans op een terugkeer van El Niño in de herfst 65 procent, maar veel klimaatwetenschappers denken dat de kans nog veel groter is. Zo voorspelt het Australische Bureau of Meteorology de komst van ’s werelds belangrijkste klimaatfenomeen in de komende vier maanden met 70 procent. Er zijn bovendien aanwijzingen dat El Niño dit jaar gigantisch wordt, vergelijkbaar met die van 1997-98, de krachtigste ooit.

El Niño’s staan erom bekend heel wat schade aan te richten. Een krachtige El Niño veroorzaakt grote veranderingen in de weerpatronen over de hele wereld. Na de koudegolf van afgelopen winter in de Amerikaanse Midwest en de ooskust zou het weerfenomeen eind 2014 warmer en droger weer brengen.

En in het uitgedroogd Californië, zou El Niño regenstormen brengen die dan weer overstromingen en modderstromen kunnen veroorzaken. El Niño tempert ook doorgaans de orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico.

Klimaatverandering

El Niño is een terugkerend weerpatroon dat gepaard gaat met een abnormaal warme temperatuur van het oceaanwater in het tropische deel van de Stille Oceaan nabij Zuid-Amerika dat tussen de drie en vijf maanden duurt. El Niño, dat de wereld om de twee tot zeven jaar treft, zorgt voor droogte en overstromingen in verschillende delen van de wereld.

Een bijkomende risicofactor voor El Niño dit jaar is de klimaatverandering. De laatste grote El Niño in 1997-98 kwam voor bij lagere CO2-niveaus in de atmosfeer. Ondertussen is er op dat vlak heel wat veranderd.

Bij de El Niño in 1997-98 kwamen volgens de NOAA wereldwijd 23.000 mensen om het leven door overstromingen, droogte en ziektes. De wereldwijde temperaturen stegen bovendien tot het hoogste niveau ooit, iets wat dit jaar dus opnieuw zou kunnen gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content