Weg met ‘negervink’ en ‘zigeunervogel’: Zweden bant racistische vogelnamen

Hoatzin, voorheen bekend als zigeunervogel © Wikipedia

Het liedje van de Zweedse ‘negerfink en ‘zigenarfågel’ is uit. De Zweedse ornithologische vereniging schrapt racistische vogelnamen.

De ‘negerfink’ (negervink) en ‘zigenarfågel’ (hoatzin) zijn volgens de Zweedse ornithologische vereniging niet langer aanvaardbaar als vogelnamen wegens racistisch. De ‘negerfink’ wordt daarom herdoopt in het iets neutralere ‘Negrita’. De tropische ‘zigenarfågel’, wat letterlijk ‘zigeunervogel’ betekent, krijgt voortaan dezelfde naam als in het Nederlands ‘hoatzin’. ‘Kafferzeeman’ krijgt voortaan de naam ‘vitgumpsseglare’, omdat ‘kaffer’ door blanke Zuid-Afrikanen werd gebruikt voor zwarten. Het gebruik van de term is in Zuid-Afrika zelfs strafbaar. De Zweden volgen met de herbenoeming van de ‘kafferzeeman’ de Noren, die het beestje twee jaar geleden al van zijn racistische ballast verloste. Ook de Denen werken nu aan een meer politiek correcte naam.

Controverse

De Zweedse ornithologische vereniging stelde na verschillende jaren van onderzoek voor het eerst een officiële lijst van 10,709 verschillende vogelsoorten op en besliste meteen ook om de namen te veranderen die mogelijk tot controverse kunnen leiden.

Vogelspotten is een populaire hobby onder Zweedse natuurliefhebbers. Volgens de ornithologische vereniging nemen tot 40.000 mensen regelmatig deel aan de activiteit. Maar echt wakker liggen de Zweden niet van de naamsverandering. Van de herdoopte vogelsoorten komt er slechts één in Zweden voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content