Waarom vogels in een V vliegen

© Thinkstock

Door de vlucht van trekvogels te registreren hebben Britse onderzoekers een verklaring gevonden voor de V-formatie.

Britse onderzoekers hebben een verklaring gevonden voor de V-formatie waarin trekvogels vliegen. Dat meldt de omroep BBC. Ze deden dat door datarecorders aan te brengen bij een bedreigde vogelsoort, die wordt afgericht om opnieuw naar Europa te trekken.

De onderzoekers ontdekten dat trekvogels in een V-formatie extra liftkracht winnen door in de buurt van de vleugeltoppen te blijven vliegen van de vogel voor hen. Een eerdere studie bij pelikanen wees al uit dat de dieren zo energie uitspaarden. Het hartritme van de pelikanen bleek ineens te dalen, wanneer ze in een V-formatie vlogen.

In de nieuwe studie werd de vlucht van iedere vogel in de zwerm bijgehouden. Op die manier werd de positie, snelheid en koers van het dier geregistreerd. Dat gebeurde in samenwerking met natuuronderzoekers in Oostenrijk, die een zwerm heremietibissen hadden afgericht om te migreren door een microlicht te volgen.

Heremietibis

De bedoeling van het project is om de heremietibis te herintroduceren in onze gebieden. De bedreigde vogels werden in het verleden in Europa uitgeroeid door de jacht. De Oostenrijkse wetenschappers trachten de ibissen nu opnieuw een vergeten trekroute aan te leren.

Uit de gegevens in de datarecorders konden de onderzoekers afleiden dat de ibissen vaak van positie wisselden in de V-formatie en dat ze het ritme van hun vleugelslagen aanpasten om liftkracht te kunnen halen uit de luchtwervelingen die de vogels voor hen produceerden. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content