VK trekt jaarlijks 1 miljard pond uit voor koolstofafvang en -opslag

Jeremy Hunt, op archiefbeeld uit juli 2022. © Reuters

De Britse regering heeft een investering van 20 miljard pond op 20 jaar tijd aangekondigd in koolstofafvang en -opslag. Tegelijkertijd wordt ook een versnelling hoger geschakeld inzake de steun voor de ontwikkeling van nucleaire energie.

Beide maatregelen kaderen in de Britse doelstelling om tegen 2050 koolstofneutraal te worden.

De bedoeling is om tegen 2030 jaarlijks 20 tot 30 miljoen ton CO2 te kunnen opslaan. Dat is het equivalent van de uitstoot van 10 à 15 miljoen wagens. De investering zou voorts ook moeten bijdragen tot de creatie van 50.000 jobs.

Op het vlak van nucleaire energie zal de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt woensdag tijdens de voorstelling van zijn begroting ook aankondigen ‘snel’ de winnaars bekend te zullen maken van een wedstrijd voor de bouw van een kleine modulaire kernreactor. Het Britse Rolls-Royce kondigde reeds in 2021 aan kleine, goedkopere kernreactoren te zullen bouwen, maar daarvoor zijn nog jaren aan ontwikkeling nodig. De Britse regering trekt daar 210 miljoen pond (237 miljoen euro) voor uit.

Daarnaast wil Hunt de productie van nucleaire energie voortaan ook als ‘ecologisch’ labelen. Kernenergie stoot dan wel geen CO2 uit, het wordt door ecologisten toch aanzien als slecht voor het milieu.

Partner Content