‘Veel kinderen krijgen is onverantwoord’ (Sir David Attenborough)

David Attenborough © EPA
Trui Engels Journalist Knack.be

De Britse bioloog en televisiepresentatorSir David Attenborough vindt grote gezinnen in de overbevolkte wereld van vandaag onverantwoord, al acht hij de kans dat de wereldbevolking de komende eeuw afneemt zeer klein.

Attenborough, die zelf twee kinderen heeft, waarschuwt dat toekomstige generaties minder gelukkige en gezonde levens zullen leiden omdat de grondstoffen op aarde opgeraken en de natuurwonderen verdwijnen. ‘Binnen 100 jaar zullen mensen terugkijken op een wereld die minder bevolkt was, gezonder en vol natuurwonderen’.

De 87-jarige Attenborough lijkt zelfs sympathie te hebben voor het controversiële éénkindpolitiek van China. ‘De manier waarop het éénkindbeleid werd ingevoerd in China is verschrikkelijk’, geeft Attenborough toe in het Britse tv-blad Radio Times. ‘Het beleid heeft zonder twijfel allerlei persoonlijke tragedies veroorzaakt. Daar bestaat geen twijfel over. Aan de andere kant erkennen de Chinezen zelf dat er miljoenen meer mondjes in de wereld van vandaag zouden moeten gevoed worden dan nu als ze het beleid niet hadden ingevoerd.’

Eerder dit jaar omschreef ‘de peetvader van de natuurdocumentaire’ de mensheid nog als een ‘plaag op aarde’ en waarschuwde hij: ‘Ofwel beperken we onze bevolkingstoename of de planeet zal het voor ons doen.’

‘De mens is gestopt met evolueren’

Attenborough meent verder dat de mensheid door de medische vooruitgang en het gebruik van anticonceptie zo geavanceerd is dat ze genetisch gestopt is met evolueren zoals andere diersoorten dat doen.

‘Als de natuurlijke selectie, zoals beschreven door Darwin, het belangrijkste mechanisme van de evolutie is, dan zijn we gestopt met evolueren’, aldus Attenborough.

Maar het einde van de natuurlijke evolutie is volgens de natuurkundige niet zo erg als het klinkt. Omdat we nu een culturele evolutie meemaken die ‘met een opmerkelijke gezwindheid’ voortgaat.

Sir David Attenborough is een levende legende dankzij de vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content