Vanavond 40 procent kans op poollicht in België

© Reuters

Als de weergoden meewerken en er ook niet te veel storend maanlicht is, kan u vanavond mogelijk genieten van het poollicht.

Tengevolge van de krachtige uitbarsting op de Zon is er vrijdag kans op poollicht, zo heeft de gespecialiseerde website spaceweatherlive.com gemeld.

Woensdag deed zich op onze ster een uitbarsting van de (hoge) klasse X1,6 voor en die heeft zoals verwacht een plasmawolk (CME) naar de Aarde gecatapulteerd. De startnelheid bedroeg 1.300 à 1.400 km per seconde. Die schokgolf zou vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur Belgische tijd bij ons aankomen, met een onzekersheidsmarge van plus en min zes uur.

Storend maanlicht

“Gelet op de vrij gunstige impacttijd voor Europa kunnen we ons opmaken voor een mogelijke poollichtkans”, luidt het. Maar die kans wordt pas duidelijk bij aankomst. De website schat de kans op poollicht in België en Nederland op veertig procent. Maar dan moeten ook de weergoden meewerken en er is ook het mogelijk storend maanlicht.

Poollicht ontstaat wanneer de elektromagnetische deeltjes in de CME botsen met bestanddelen van onze atmosfeer. Wie wil kijken, doet dit best buiten een stedelijke omgeving, ver weg van kunstlicht. Bovendien moet men goed uitzicht op het noorden hebben. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content