UGent onderzoekt verband tussen lianentoename en opwarming van de aarde

Het Amazonewoud © Reuters

Er zijn aanwijzingen dat de lianentoename in het Amazonewoud de opwarming van de aarde versnelt. Een team onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent trok zes weken lang naar Frans Guyana om er een verklaring te vinden voor het fenomeen.

De laatste 30 jaar wordt in het Amazonewoud en Centraal-Amerika een toename van de hoeveelheid lianen vastgesteld. Deze toename heeft waarschijnlijk een grote impact op het regenwoud en op ons klimaat. “Bomen en lianen nemen CO2 op als voedingsstof. Bossen compenseren zo wereldwijd een kwart van onze jaarlijkse CO2-uitstoot en beperken zo het verhoogde broeikaseffect. De vraag is welke gevolgen het heeft voor de opwarming van de aarde als er in de tropische wouden in verhouding meer lianen en minder bomen voorkomen”, zegt professor Hans Verbeeck. “We verwachten dat bossen met veel lianen minder CO2 opnemen, omdat deze bossen wel veel bladeren hebben, maar veel minder stambiomassa.”

Tijdens de meetcampagne in het woud in Paracou hebben de onderzoekers 10 hectare bos volledig uitgekamd. “Elke liaan dikker dan 2 centimeter hebben we opgemeten en genummerd”, zegt masterstudente Jana Roels. “De bedoeling is dat we over enkele jaren naar deze plek terugkomen om te meten hoeveel lianen erbij zijn gekomen en hoe sterk ze zijn gegroeid.” Om te weten te komen waarom lianen de laatste jaren beter groeien dan bomen, hebben de onderzoekers stalen genomen van het sap in de lianen.

Het meest spectaculaire deel van het onderzoek gebeurde echter in de toppen van de bomen: masterstudente Nancy Pausenberger klom meer dan 30 meter hoog om er ter plaatse de CO2-opname van de lianenbladeren op te meten.

Deze meetcampagne kadert in een vijfjarig onderzoeksproject waarvoor professor Hans Verbeeck gefinancierd wordt door de European Research Council. “Met dit project willen we voor het eerst een simulatiemodel bouwen dat rekening houdt met lianen”, zegt Verbeeck. “Dat model wordt gebruikt om de impact van klimaatverandering op bossen beter te voorspellen.” (Belga/MVM)

Partner Content