Twee zware cyclonen komen aan land in Australië (video)

Yeppoon © Belga Image

Twee zware cyclonen hebben de kust van Australië bereikt, met hevige rukwinden en regenbuien. Er wordt gevreesd voor zware schade.

In de buurt van Yeppoon, een stad met 16.000 inwoners in de noordoostelijke deelstaat Queensland, is de cycloon Maria aan land gekomen. De cycloon is erg krachtig en werd geklasseerd als categorie 5, de hoogste categorie. Intussen is hij afgezwakt tot categorie 3.

Binnen blijven of evacueren

De weerdiensten verwachten hevige regenbuien gevolgd door overstromingen, woeste golven en rukwinden tot meer dan 200 km/u.

Volgens de politie van Queensland, die vreest voor zware schade, zouden er al twee vissers worden vermist. Aan de inwoners wordt gevraagd om binnen te blijven of zich naar een evacuatiecentrum te begeven. Alle ziekenhuizen in de regio hebben inmiddels hun noodplan geactiveerd en de hulpdiensten houden zich massaal paraat.

In de regio rond Livingstone en Yeppoon zitten volgens de autoriteiten circa 33.000 woningen zonder stroom, in Rockhampton 20.000.

Yeppoon, Queensland
Yeppoon, Queensland© Belga Image
Brisbane, Queensland
Brisbane, Queensland© Belga Image

Tweede cycloon

Tezelfdertijd ging een andere cycloon, Lam, die geklasseerd werd als categorie 4, in de noordelijke deelstaat Northern Territory aan land. Daar zijn berichten van daken die van huizen zijn gescheurd en van ontwortelde bomen. De storm is intussen afgezwakt tot categorie twee. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content