Tornado’s eisen 37 levens in VS

© Reuters

Het midwesten van de Verenigde Saten is bijzonder zwaar getroffen door tornado’s. 37 mensen kwamen om het leven en tientallen anderen zijn vermist.

In het midwesten van de Verenigde Staten zijn reddingswerkers op zoek naar overlevenden onder het puin nadat de regio zwaar getroffen werd door tientallen tornado’s.

In de staten Kentucky, Ohio, Indiana, Georgia en Alabama hebben de rukwinden een enorm spoor van vernieling achtergelaten. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt, auto’s opgetild en metersver neergesmakt.

Het gebied werd getroffen door 85 tornado’s. De regio tussen Indiana en Alabama is het hardst getroffen.

Het dorpje Marysville in Indiana is volgens ooggetuigen bijna volledig met de grond gelijk gemaakt. Enkel de watertoren staat nog recht.

Worst case scenario tornado
‘Dit was echt een worst case scenario tornado,’ zegt lokale sheriff Danny Rodden. ‘Op zoiets kan je je gewoon niet voorbereiden.’

In Indiana bezocht gouverneur Mitch Daniels het zeer zwaar getroffen dorp Henryville waar het dak van een school is gerukt en een bus in de etalage van een winkel terechtkwam. ‘Dit zijn de ergste tornado’s die ik heb gezien sinds het begin van mijn ambtsperiode,’ zei de gouverneur.

Weervoorspellers waarschuwden dat zich dit jaar een abnormaal tornadoseizoen kan voordoen. De bewoners zijn verrast door het uitzonderlijk vroege tijdstip waarop de tornado’s huishouden.

De normale piekperiode voor tornado’s loopt in het zuiden van de Verenigde Staten van maart tot mei. Noordelijker is het tornadoseizoen later op het jaar.

De tornado’s eisten het leven aan tenminste 37 mensen. Er zijn nog tientallen mensen vermist. In het getroffen gebied verloopt de communicatie erg moeizaam. Op vele plaatsen is de elektriciteit uitgevallen.

Noodtoestand
John Kasich, gouverneur van Ohio heeft in zijn staat de noodtoestand uitgeroepen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de gouverneurs van de zwaar getroffen staten overheidshulp beloofd. Obama overlegde met verantwoordelijken van het Amerikaanse
agentschap voor crisisbeheer (Fema).

De president belde ook met de gouverneurs van Indiana, Kentucky en Ohio om zijn zorgen over de inwoners van de staten duidelijk te maken en om zijn medeleven aan de families van de slachtoffers te betuigen. Dat meldde het Witte Huis.

“De president erkent dat het nog dagen kan duren voor de omvang van de schade duidelijk is. Hij herhaalde aan iedere gouverneur dat Fema klaarstaat om bijstand te verlenen aan de reeds uitgebreide hulpacties die door teams van de gouverneurs geleid worden” (EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content