Straatgras bedreigt Antarctica

Antarctica wordt meer en meer bedreigd door ‘aliens’, plantensoorten afkomstig van andere continenten die niet thuishoren op de Zuidpool.

Dat blijkt uit een internationale studie waaraan dr. Bart Van de Vijver van de Nationale Plantentuin uit Meise meegewerkt heeft. Ze ontdekten meer dan 70.000 zaadjes en sporen of gemiddeld zo’n negen per bezoeker.

De ‘aliens’ geraken als clandestiene passagier van bezoekers op de Zuidpool. Het internationale team van wetenschappers verzamelde een deel van het onderzoeksmateriaal door bezoekers, hun materiaal en hun proviand, met de boot op weg naar Antarctica, letterlijk te stofzuigen.

Illegale planten

Opvallend, wetenschappers maken zich vaker schuldig aan het introduceren van zaadjes dan toeristen. En dat terwijl er vijfmaal meer toeristen naar de Zuidpool afzakken. Een van de ‘illegale planten’ is Poa annua of straatgras. “Dat is een onkruid dat hier tussen de stoeptegels groeit”, verduidelijkt Gert Ausloos van de Nationale Plantentuin. De invasieve plantensoort verspreidt zich bijvoorbeeld vanuit het poolstation Arctowski op King George eiland naar gebieden waar minder mensen komen, zo leert de studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Invasief gedrag

Het gevaar schuilt er ook in dat vele van die zaadjes afkomstig zijn van soorten die normaal in koude en gematigde gebieden leven en die dus zouden kunnen overleven in de minst koude delen van Antarctica. “Vooral met de huidige opwarming van het klimaat kunnen deze uitheemse soorten zich settelen en zich invasief gaan gedragen.” Bovendien is er de continue stroom van bezoekers naar Antarctica. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content