Steden stellen hittegolfplan in

© Reuters

Brussel en Gent besteden extra aandacht aan de gevolgen van de hitte voor ouderen. Voldoende water drinken is de boodschap.

‘Sinds twee dagen is het hitteplan van kracht in de woonzorgcentra in Gent’, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). ‘Het komt erop neer dat er aandacht geschonken wordt aan het voldoende drinken en voorzien van afkoeling. Zo zijn er extra vrijwilligers ingezet om het drinken aangenaam te maken voor de meest hulpbehoevenden en staan er voetbadjes voor afkoeling. Ook menu’s zijn aangepast met frissere voeding en er zijn maatregelen om zonnewering vroeg genoeg naar beneden te doen.’

Gentse Feesten

Vrijdag licht de stad Gent ook maatregelen toe voor de Gentse Feesten, want ook daar krijgen bezoekers allerlei gezondheidstips.

Ook Brussel besteedt aandacht aan de gevolgen van de hitte. Er zijn al een 500-tal mensen ingeschreven voor het hittegolfplan dat al sinds begin juli van kracht is.

Als het hittegolfplan van kracht wordt, kunnen kwetsbare groepen zich melden via het gratis nummer 0800 35 550. Het gaat om mensen die een slechte gezondheid hebben, zich moeilijk kunnen verplaatsen of sociaal geïsoleerd zijn.

Temperatuur in de woning

Bij hoge temperaturen gaan medewerkers van de Buurthuizen langs bij hen. Ze houden regelmatig contact met de ingeschreven personen, verdelen flessen water en controleren de temperatuur in de woning. Speciale teams controleren de gezondheid van de bewoners.

Er is pas echt sprake van een hittegolf als de temperatuur drie opeenvolgende dagen meer dan 28 graden bedraagt. ‘Maar voor iemand die in een klein appartementje woont is 26 graden ook al heel warm’, vertelt coördinatrice van de Buurthuizen Hilde De Gendt. ‘Vanaf dat wij voelen dat het wel heel warm wordt, gaan onze medewerkers de baan op.’

De Buurthuizen zijn tien onthaal- en vrijetijdscentra die zorgen voor sociale dienstverlening. Het OCMW van Brussel lanceerde een eerste hittegolfplan in 2005, met de steun van de Stad Brussel en de politie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content