‘Spinnen zijn niet zo gevaarlijk voor mensen’

De kans dat je een spinnenbeet oploopt is veel kleiner dan vroeger werd aangenomen.

De meeste ‘spinnenbeten’ zijn eigenlijk geen spinnenbeten. Dit blijkt uit een aantal Amerikaanse wetenschappelijk studies. De overgrote meerderheid van de spinnenbeten was fout geïdentificeerd. Vele zogenaamde ‘spinnenbeten’ waren eigenlijk, allergische reacties van de huid, infecties of beten of steken van andere insecten zoals vlooien.

Spinnen zijn onze vrienden

‘Spinnen willen je niet bijten’, zegt arachnoloog Chris Buddle van de universiteit van Montreal tegen LifeScience. Volgens Buddle proberen spinnen mensen te vermijden. De dieren willen mensen niet bijten omdat ze geen bloedzuigers zijn. ‘Spinnen zijn veel banger voor ons dan wij van hen bang zijn. Ze vallen ons niet aan’, legt hij uit.

‘Spinnen worden nog altijd gezien als gevaarlijk voor mensen maar dat is niet zo. Ze zijn zelfs meestal onze vrienden’, benadrukt Buddle. Spinnen helpen ons door vervelende insecten zoals bijen, hommels en vliegen te doden.

Als je toch een echte spinnenbeet hebt, komt dit doordat de spinnen verrast zijn, bijvoorbeeld als iemand zijn hand steekt in een schoen waar een spin in zit. Als je gebeten wordt door een spin, is er nog geen enkele reden tot paniek. De meeste spinnen zijn niet giftig voor mensen en kunnen zelfs niet door de menselijke huid doordringen.

Pas wel op voor de zwarte weduwe

Slechts een twaalftal van de geschatte 40.000 spinnen wereldwijd kunnen serieuze schade toebrengen aan mensen. Je moet bijvoorbeeld oppassen voor de gevaarlijke giftige zwarte weduwe. Het vrouwtje van de zwarte weduwe kan je met beten serieus toetakelen.

Vijf procent van de beten van de zwarte weduwe zijn dodelijk. Doden komen echter nauwelijks voor omdat een antigif succesvol kan toegediend worden tot vier dagen na de beet.

De zwarte weduwe is afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en Mexico maar heeft zich ondertussen ook verspreid naar alle werelddelen. Ook in België duikt de zwarte weduwe steeds meer op. In 2009 waarschuwden specialisten nog voor een mogelijke inburgering van deze spin in België.

Een andere gevaarlijk giftige spin is de vioolspin. Deze spin is gelukkig nog niet opgedoken in Europa. Ze komt voor in de Verenigde Staten en vernietigt met haar gif weefsels waardoor deze afsterven. De Amerikanen komen de vioolspin vaak tegen in hun huizen.(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content