Spaanse bosbranden komen onder controle

De branden in het noordoosten van Spanje, die vier doden maakten en sinds zondag 14.000 hectaren vernielden, zijn in een ‘gecontroleerde fase’ gekomen.

“Het goede nieuws is dat de brand van La Junquera vandaag in een gecontroleerde fase is getreden”, zei de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Felip Puig. “Dit wil zeggen dat we begonnen zijn met het uitdovingsproces”.

Puig zei te hopen dat de brand tegen woensdag volledig onder controle is, en gedoofd voor het einde van de week.

Beter weer

Dinsdag streden circa 1.500 brandweermannen, politieagenten, militairen, boswachters en vrijwilligers tegen het vuur. Ze werden bijgestaan door 25 Spaanse en Franse helikopters en blusvliegtuigen.

De brandbestrijders konden daarbij profiteren van gunstige weersomstandigheden: lagere temperaturen, een vochtigere lucht en windstilte. De vlammen verdwenen en enkel rook steeg dinsdag op boven Catalonië.

Peuk

Vermoed wordt dat de brand begonnen is met een niet uitgedoofde sigarettenpeuk. Het noordoosten van Spanje heeft zijn droogste winter sinds decennia achter de rug. dat maakt het riisco op zomerse bodbranden groter. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content