Snel klimaatmaatregelen nemen beste voor economie, zegt ECB

. © Belga

Het snel nemen van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan is op de lange duur de goedkoopste optie en zorgt ook voor het minste risico voor de economie.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een klimaatstresstest die de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel uitvoert, zo maakte vicepresident Luis de Guindos van de ECB bekend.

Als er geen maatregelen genomen worden zijn de kosten en risico’s juist het grootst. Met de resultaten van de stresstest kunnen autoriteiten en financiële instellingen de risico’s die de komende 30 jaar spelen beter inschatten.

De stresstest onderscheidt fysieke risico’s, zoals een grotere kans op natuurrampen zoals bosbranden en overstromingen, en transitierisico’s. Dat zijn de gevolgen van de invoering van maatregelen om CO2-uitstoot te verlagen op bijvoorbeeld mijnbouw, staalindustrie en de energiesector.

‘Allebei die risico’s kunnen de financiële stabiliteit in gevaar brengen’, merkt De Guindos op. ‘Ze kunnen namelijk zorgen voor faillissementen van bedrijven en dat kan weer zijn weerslag hebben op de positie van banken.’

De ECB onderzoekt drie scenario’s: een tijdig en effectief klimaatbeleid waarmee de opwarming van de aarde een halt toe wordt geroepen, een scenario waarbij geen nieuwe klimaatmaatregelen worden genomen en een scenario met eerst uitstel en dan plotseling strenge maatregelen.

Partner Content