Sneeuw veroorzaakt monsterfiles

Er was neerslag, ‘eventueel met winters karakter’, voorspeld. Sneeuwval in maart is niet uitzonderlijk, maar de ochtendspits had er moeite mee.

Er waren wolken en regen voorspeld. De neerslag zou “eventueel met winters karakter” zijn, klonk het in de weersvoorspellingen.

Dat het sneeuwt in maart, ook al kijken veel mensen al uit naar de lente, is niet zo uitzonderlijk, zegt weerman Eddy Demey. “Het kan zelfs tot in april sneeuwen.” Volgens het KMI komt sneeuw in maart zelfs regelmatig voor.

In Ukkel komen er tijdens de derde maand van het jaar gemiddeld 3,2 dagen voor waarop de neerslag geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestaat. Maar deze gemiddelde waarde wordt tijdens bepaalde jaren ruim overschreden. Zo telde het weerinstituut in 1906 zeventien sneeuwdagen tijdens de maand maart.

De normale maandgemiddelden van de minimumtemperatuur variëren tussen -2 en 2 graden Celsius naargelang de plaats. In het begin van de maand kan het nog zeer koud zijn in Ukkel: de minimumtemperatuur bedroeg er -10,4 graden op 7 maart 1971.

Ongevallen en files

De sneeuw mag dan niet uitzonderlijk zijn, de ochtendspits had er moeite mee. Er zijn verschillende ongevallen gebeurd, waardoor er zich rond de grote steden lange files vormden, met lange wachttijden tot gevolg. Er was omstreeks tien uur zo’n 200 kilometer file. De ochtendspits heeft de sneeuwellende ondertussen verwerkt.

Antwerpen

De as Antwerpen-Brussel kende de grootste problemen, op de A12 en E19. Ook de Kempen (E34 en E313) werd getroffen. Op die E313 zorgde een ongeval ervoor dat twee rijstroken richting Antwerpen onberijdbaar waren. Wie in Machelen de aansluiting van de E19 met de Brusselse ring wilde nemen, moest lang wachten.

Kortrijk

Een korte maar felle sneeuwbui zorgde in de regio rond Kortrijk voor een slecht berijdbare E17 en E403. Wie richting Frankrijk reed, had ook veel last.

Gent

Het verkeer van Brussel naar Gent werd extra bemoeilijkt door een vrachtwagen die in brand vloog op de E40 in Aalst, richting Gent.

Wegen en Verkeer: ‘Niet gestrooid op Vlaamse wegen, want niet zinvol’

Er is geen zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. “In de huidige omstandigheden is dat ook niet zinvol”, zo luidt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Wegens de positieve temperaturen vriezen de sneeuw en de regen niet aan, daardoor was het vannacht niet zinvol om met de strooiwagens uit te rijden”, zegt woordvoerster Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Bovendien werd er veel regen voorspeld, waardoor het strooizout toch zou weggespoeld zijn”, luidt het voorts. Ook voor de avondspits zal er niet gestrooid worden. “Ook dan geldt dat de temperaturen positief zullen zijn”, zegt Luypaerts. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content