Shell boort niet naar olie op de Noordpool

© AFP

Olieproducent Shell ziet af van boringen op de Noordpool.

Olieproducent Shell zal deze zomer niet naar olie boren in het noordpoolgebied. De beslissing volgt op verschillende recente tegenslagen en kadert binnen een besparingsoperatie.

Het nieuws werd bekendgemaakt door Ben van Beurden, de nieuwe ceo van het bedrijf. Hij wil besparen nu de winstmarges onder druk staan. De beslissing volgt op een aantal tegenslagen voor Shell.

Eerdere pogingen van de oliemaatschappij om in het noordpoolgebied olieboringen op te starten, draaiden op een grote mislukking uit. Er waren verschillende inbreuken op de milieuwetgeving en Shell bleek niet over het juiste materiaal te beschikken om een potentieel olielek in te dammen. Er sloeg zelfs een boorplatform op drift, dat ernstig beschadigd raakte en maar met moeite weer onder controle gebracht kon worden.

Rechtbank

Ook voor de rechtbank zit het Shell niet mee. Vorig jaar besliste een Amerikaanse rechtbank dat het oliebedrijf de verkennende boringen onvoldoende had voorbereid. Ook de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Zaken Ken Salazar vond dat oliemaatschappij niet terug kon keren voordat zij de overheid en een onafhankelijk auditbureau zou kunnen overtuigen over het juiste materieel en de juiste expertise en plannen te beschikken.

Vorige week oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat de Amerikaanse regering niet alle milieurisico’s had ingeschat. Van Beurden noemde die uitspraak “ontgoochelend”. Hij is naar eigen zeggen niet bereid nog meer middelen te besteden aan olieboringen in Alaska, met al deze juridische onzekerheden.

Shell verlegt de focus nu naar gasprojecten in de Golf van Mexico en Brazilië. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content