‘Politieke wil kan opwarming aarde temperen’

© Reuters

De klimaatopwarming blijft beroeren. Volgens Brits klimaatexpert Robert Watson mogen we ons opmaken voor een temperatuurstijging tussen 2 en 5 graden Celsius.

Robert Watson, hoofdwetenschapper bij het Britse ministerie voor Voedsel en Landbouw, meent dat het onmogelijk zal blijken de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. “Zonder bijkomende maatregelen lopen we 50 procent kans dat we een temperatuurstijging met 3 graden optekenen”, meldde de klimaatexpert aan de BBC. Hij sluit zelfs een stijging met 5 graden Celsius niet uit. “Dat zou dramatische gevolgen hebben voor de armste landen ter wereld”, aldus Watson. Hij pleit voor meer politieke wil om de klimaatopwarming en de gevolgen ervan toch enigszins onder controle te houden.

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele sluit zich in De Morgen aan bij Watsons analyse dat de opwarming boven de 2 graden zal pieken als we verder doen zoals we bezig zijn. Maar dat de doelstelling onder de 2 graden te blijven onmogelijk is geworden, onderschrijft hij niet. Met de beschikbare technologie en de nodige politiek wil kan het volgens van Ypersele nog wel.

Negatieve invloed op fauna en flora
Aan de klimaatopwarming en de gevolgen ervan zijn al heel wat onderzoeken gewijd. Onderzoekers van de NASA sloegen recent nog de handen ineen met wetenschappers van het California Institute of Technology in Pasadena om met computermodellen te simuleren hoe de ecosystemen op aarde zullen reageren op de klimaatverandering. De resultaten wijzen op een groeiende ecologische druk op de ecosystemen, dier- en plantensoorten die harder moeten vechten om te overleven en veel migratie van soorten. De opwarming verstoort ook het ecologisch evenwicht en de wederzijdse relaties tussen soorten, vermindert de biodiversiteit en heeft een negatieve invloed op de cyclus van water en energie.

“Meer dan 25 jaar lang hebben wetenschappers gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaatverandering die door de mens is veroorzaakt”, zegt Jon Bergengren, een van de onderzoekers. “Onze studie biedt een nieuw perspectief op de klimaatverandering en kijkt naar de ecologische impact van een opwarming van enkele graden. Hoewel waarschuwingen voor smeltende gletsjers, een stijgende zeespiegel en dergelijke illustratief en belangrijk zijn, zijn het de ecologische consequenties die uiteindelijk de doorslag geven.” (INM)
Bron: De Morgen, BBC, IPS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content